Регионът е на 16-о място по Брутен вътрешен продукт

Смолянчани произвеждат продукция за 2,3 млн.лв. на ден. Това сочат окончателните данни на произведения брутен вътрешен продукт (БВП) за областта през 2014 година, обявиха от националната статистика. БВП възлиза на 869 млн.лв. по текущи цени. Обемът пък е с 3,6% повече от създадения през предходната година. Делът на БВП за област Смолян е 1.0% от общо произведения за страната за 2014 г.
На човек от населението се падат 7 554 лв. от стойностния обем на БВП, при 11 574 лева за страната. По този показател регионът се нарежда на 16-о място. С най-високо равнище на БВП на човек от населението е област София (столица)-24 982 лв., а с най-ниско-област Силистра с 5 826 лева.
Създадената от отраслите на областната икономика брутна добавена стойност (БДС) през 2014 г. възлиза на 755 млн.лв. по текущи цени, което представлява 1.0% от добавената стойност за страната.
Относителните дялове на добавената стойност, реализирана от аграрния сектор и сектора на индустрията се увеличават спрямо 2013 г. с по 0.6 процентни пункта и достигат съответно 12.3 и 37.4%.
Относителният дял на добавената стойност, реализирана от сектора на услугите е 50.3%, което е с 1.2 процентни пункта по-малко спрямо предходната година, посочват анализатори.
Брутният вътрешен продукт по пазарни цени е крайният резултат от производствената дейност на резидентните производствени единици. БВП е сума от брутната добавена стойност, създадена от различните институционални сектори или различните отрасли на икономиката, плюс данъците минус субсидиите върху продуктите (които не са разпределени по сектори и отрасли). БВП е балансова позиция в състава на производствената сметка за националната икономика. 

24smolian.com


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I