Празникът на смилянския фасул за 14-и път събра хиляди посетители, гости, туристи и почитатели на традиционния сорт фасул. Организаторите община Смолян, кметство Смилян и местното читалище „Проф. д-р Асен Златаров" бяха подготвили богата и разнообразна програма. По традиция стартът му бе даден с гръм от фасулевото топче. Събитието откри кметът на селото Чавдар Червенков, който поздрави присъстващите с празника. Той благодари на община Смолян и кмета Николай Мелемов, с чиято помощ селото се благоустроява, а резултатите са видими.   
Зам.-кметът Венера Аръчкова поздрави гостите и жителите на Смилян от името на кмета Мелемов. „Празникът на Смилянския фасул е запазена и утвърдена марка. Нека да продължим тази прекрасна традиция, която обединява, сближава хората и държи буден родопския дух. Празникът е символ и на родопското гостоприемство, затова всяка година в китното село се събират хиляди души от цялата страна", посочи в приветствието си зам.-кметът. Тя каза, че общинското ръководство подкрепя инициативите на населените места. Пример за това е и Смилян, където тази година се извършиха много дейности свързани с благоустрояването на селото. Аръчкова  благодари и на кмета Червенков и населението, което го подкрепя за развитието на най-голямото населено място в общината.  
От името на областния управител Недялко Славов, приветствие отправи и заместникът му Адриан Петров. Той посочи, че Смилян е символ на българщината и притегателно място за всички, които искат да усетят родопското гостоприемство. Благодарение на усилията на местната и изпълнителната власт, след 50 години е отворена отсечката Смилян-Рудозем. Следващата година през пролетта ще се ремонтира пътя от Смилян до Чокманово, а през 2018 г. от Смолян до Смилян. Селото го очакват  и добри перспективи, свързани с откриването на ГКПП –Рудозем.   
Местните таланти от самодейните групи при читалище „Проф. д-р Асен Златаров" и децата от детска градина „Дъга" се погрижиха за доброто настроение на публиката. Имаше и музикално-хумористична програма, посветена отново на прочутия фасул.
Гостите разгледаха експонатите от конкурсите и щандовете на производителите, опитаха оригинални ястия от фасул в кулинарния конкурс. Журито даде две първи места за райски кошнички от райски фасулев пастет на "Родопски рай" и фасулев бекон на Магдалена Ловчалиева. Второ място спечели  пица "Часовникова кула" от фасул, а на трето място се наредиха втори вид кошнички с фасулев пастет на Емилия Макова.
В надпреварата за най-атрактивен щанд между производителите приза спечели Силва Тютюнарова. Втора се нареди Елена Гърбелова, а трето място журито определи за щанда на Магдалена Ловчалиева. Най-оспорвано бе състезанието сред децата за пана от фасул. С 28 пана малчуганите  показаха, че от фасула могат да направят всичко. При най-малките до 6 годинки първо място зае паното на ОДЗ "Дъга", второ взе "Родопчанка" от фасул на Калоян Беделев. При по-големите от 1 до 4 клас първо място взе родопската картина "Смилян" на Виктория Ефтимова, второ спечели Денислав Гугалев с "Часовникова кула" от фасул и на трето място се подреди паното "Орфей" на Денислава Дурсева.
При най-големите до 8 клас първенци с огромно пано "Котките" от фасул станаха Роксана и Ясен Кокаларови. Втори се подреди Мартин Асенов с пано "Смилянски дисниленд".
Сред атракциите на празника отново беше голямото пано, в което всеки посетител на Музея на фасула в местното читалище залепва по едно зрънце и се подписва в книгата за посетители.
Всичко гости и жители на селото похапнаха безплатно натурален, екологично чист и приготвен по специална местна рецепта смилянски фасул. За приготвянето му отидоха 250 кг. фасул. Чорбата се дарява от жителите на селото, а кметството координира дарителската кампания, приготвянето му и организира обслужването на гостите. Тази година имаше и курбан, за приготвянето на който беше необходим 1 тон месо.
 В рамките на празника се проведе и четвъртото състезание по Планинско бягане.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I