www.24smolian.com

Харчим в Гърция, гърците влагат у нас! Какво лято! От „Маказа“ дойде… 30 % ръст на туристите

неделя, 30 октомври 2016 г.0 коментара

Ния ДАМЯНОВА
30 на сто ръст на туристите отчитат за Лято`2016 хотелиери и собственици на ресторанти във Фанари. „Щом има бум на пътуващи през „Маказа“, нормално е да има и бум на туристи във Фанари. Освен това, се случи много хубаво лято, от 14 юни не е валяло“, казва пред репортер на 24smolian.com Козма Дукакис, собственик на най-оборотната таверна в рибарското градче.
„След отварянето на ГКПП „Маказа - Нимфея“ се усещаше оживление, но тази година е направо рекордна – и като брой посещения във Фанари, и като нощувки, и като обороти в ресторантите“, посочват местните предприемачи.
Крайбрежното селище, което доскоро бе известно най-вече с рибарите си и хубавия плаж, който се ползваше най-вече от жители на Комотини,

след Лято`2016 почти всеки местен казва „Ставаме курортен център“.

Всички във Фанари вече възхваляват „Маказа“ и благодарят на хилядите туристи, които ползват този граничен пункт. „Колкото повече туристи минат през пункта, толкова повече са тези, които ще гостуват във Фанари. Повечето ни гости тук са от областите Кърджали,
Хасково, Пловдив и Смолян“, споделя Емилия, студентка от България, която през лятото работи в един от хотелите на Фанари.
„Българи, които предишното лято бяха наши клиенти, тази година дойдоха с още свои приятели. Събираха се големи компании от 15-20 души в ресторанта. Харесват това, което предлагаме, а ние правим всичко възможно да удовлетворяваме исканията им. Нашето отношение, качеството на храната и пиенето не се променя с годините и сезоните. Както сме ги посрещнали и нахранили първия път, така се отнасяме с тях и следващите пъти, когато идват при нас. Всеки един наш клиент ни е скъп и специален. Така се гради доверие между клиентите и нас“, споделя тавернаджия №1 във Фанари Козма Дукакис.
Картината е подобна във всички селища, известни с плажовете си, в Северна Гърция. Ръст в туризма отчитат в Керамоти и остров Тасос. И докато в Керамоти голямото харчене на пари пак се прави от българи, то островът е любима дестинация на румънците, които предизвикват огромно задръствания на пункт „Маказа“.
След многото кризи, Гърция вече отчита положителни резултати в туризма.
От януари до август 2016 г. 17 190 000 туристи са посетили страната. Сравнимо с предходното
лято обаче, броят им е само с 2 процента повече.
„При нас е нормално да има по-голям ръст, защото огромен поток от туристи влиза в Гърция през „Маказа – Нимфея“ от скоро, а най-близкото хубаво място за почивка – с перфектен плаж, с изгодни цени на нощувките, с вкусни гръцки ястия, отлично обслужване. Догодина няма да е такъв бум, в смисъла на ръст на процентите, но

важното е хората, които бяха във Фанари това лято, да се върнат пак.

Целта ни е да им е харесало на почиващите при нас“, казва Димитрис, рецепционист в местен хотел. За ръста на туристите той дава за пример новооткрит хотел до самия плаж.
Тепърва се обобщават данните от Лято`2016 и Димитрис ни обещава статистиката след като туристическата асоциация в Комотини е готова с анализа.
Рекорд от почиващи отчитат и в Керамоти. В момента там има 1 000 стаи за туристите, в сравнение с миналото лято, леглата са с 300 броя повече. В градчето с най-хубавия плаж на Балканите, през това лято са почивали 60 000 души.
„80% от всички, които почиват в Керамоти, са туристи от България - от Кърджалийска, Смолянска, Пловдивска и Софийска области. Останалите 20% са румънци, които тепърва откриват очарованието на тихото ни крайморско градче“, разкри пред „Родопи voice Вангелис Цобанопулос, кмет на община Нестос, с административен център град Хрисуполи. В състава на Нестос влиза и курортното градче Керамоти.
На остров Тасос не е по-различно. По-голямата част от тези, които сме срещали на задръстванията на „Маказа“, се оказва, че са пътували за Тасос. Островът е любимата дестинация на румънците - това е констатацията на местните, които добавят, че за разлика от тях, българите харчат много повече. Оказа се, че северните ни съседи са по-пресметливи, или по-стиснати. По-рядко се заседяват по заведенията, вдигат оборотите предимно в супермаркетите.
Междувременно германското издание Der Spiegel съобщи, че в Гърция има ръст на туристите, но отрасълът не внася очакваните приходи в хазната. Спадът на резервациите в Турция и други страни, възприемани от почиващите като по-малко стабилни, се отрази положително не само на Испания и Италия, но и на Гърция, пише изданието. Въпреки това Гръцката централна банка не даде толкова добра оценка на ваканционния сезон през настоящата година.
И това изглежда странно. Банкерите намериха дразнещо противоречие в цифрите. Въпреки рекордно присъствие на почиващи, приходите от 9,25 млрд. евро предходната година са паднали през настоящата до 8,43 млрд. евро - с цели 8.8%.

Някои експерти вярват, че посетителите са просто по-икономични

Въпреки че идват често, те правят резервации в последната секунда на най-ниски цени. Но други специалисти от индустрията смятат това обяснение за наивно. Според тях, причината за спада в доходите е много проста: някой просто си е присвоил приходите.
"Това явление трябва да се анализира. Подозираме укриване на данъци в големи размери", коментира директор на хотел на туристическия остров Родос, пожелал пред германското издание името му да остане анонимно.
Изтичането на капитал от гръцките банки през миналата година подсили банковите депозити в България и Румъния, на фона на страховете от Грекзит, политическа нестабилност и 23-дневна банкова блокада, която принуди редица малки и средни предприятия да се преместят в други страни от Европейския съюз, пише електронното издание Ekathimerini. Данните говорят сами за себе си: през миналата година банковите депозити в България са нараснали с 10 на сто, а в Румъния – с осем на сто, докато в Гърция е наблюдаван спад от 23 % - най-големия от началото на световната финансова криза през 2008 г. Банкови и други бизнес източници посочват, че редица малки и средни предприятия, предимно от Северна Гърция, са изтеглили депозитите си от местните банки и са ги прехвърлили в съседните балкански държави. Процедурата в България и Румъния е опростена, тъй като и двете страни са членки на Европейския съюз.
Докато в глобален план кахърите са за финансисти и политици, в локален ситуацията е оптимистична. Една голяма част от припечеленото от туристите във Фанари местните предприемачи реинвестират. Появяват се нови таверни, бийч барове, студия, хотели. Почти всички заведения са освежени, някои са сменили маси и столове.
И учат български език.
„Предната година имах 8 души персонал, това лято бяха 15 и едва смогвахме. Всеки се стремеше да понаучи по някой и друг израз на български. Вие сте веселяци и купонджии, често удължавахме и работното време, как да развалиш удоволствието на хората с „хайде, ще затваряме“.  Гърците все още сме в криза и това си пролича особено това лято, когато не отчетохме нито един гръцки турист след 15 август тук, в района. От Голяма Богородица до началото на октомври клиентите ни бяха само българи. Тези дни също е приятно и събота и неделя се виждат хора по плажовете. Рибарите са нон стоп тук“, пояснява Козма Дукакис.
24smolian.com
На снимките:
Българка храни с диня сърничка на остров Тасос;
Козма Дукакис обича сам да сервира на клиентите си;
В Керамоти отчитат рекорди след Лято`2016…
Догодина пак ще има ръст, обещават нашенци
Изпрати :

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I

 
24 СМОЛЯН