Международната олимпиада по астрономия, на която община Смолян е домакин, тържествено бе открита в РДТ „Николай Хайтов". В нея ще вземат участие  79 състезатели от 16 държави : Армения, Бангладеш, България, Китай, Чехия, Италия, Корея, Киргистан, Литва, Индия, Румъния, Русия, Швеция, Тайланд, Украйна. С тях пристигнаха и 32 тийм лидери, както и трима наблюдатели.
Задачата на образованието е не само да формира знания, но и да развива креативното мислене и любовта към науката на учениците. С тези думи зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов откри XXI  олимпиада в Смолян. Пред младите астрономи той  обясни, че астрономията, като всяка наука, е територия на смелите и дръзки хора, които могат да променят света.
Поздрав към участниците в международния форум от името на кмета Николай Мелемов отправи заместникът му Марин Захариев. „Добре дошли във вълшебната планина на Орфей. Добре дошли в сърцето на Родопите. Вие сте на правилното място, защото поетите казват, че тук звездите са по-близо. От все сърце Ви пожелавам да представите своите знания така точно, изчерпателно и талантливо, както само вие можете. Убеден съм, че самото участие в това събитие от най-висок ранг вече е успех за всеки участник. Понесете звездите, Орфей и Смолян в сърцата си", каза в приветствието си Захариев.
Поздравления към участниците от името на областния управител Недялко Славов отправи заместникът му Адриан Петров.
Всеки от националните отбори беше представен с кратка видеопрезентация,  за да може участници и домакини да се запознаят помежду си и с постиженията на всеки от състезателите. След презентацията на сцената  се изявиха младите гайдари от оркестър „101 каба кайди", танцьорите от „Фен- 85" , прекрасните гласове на Ансамбъл „Родопа" и др.  
Олимпиадата ще се проведе в три тура - теоретичен, практически и наблюдение, в обсерваторията в Рожен. Участниците ще бъдат разпределени в две групи - младша възраст (до 16 г.) и старша възраст (до 18 г.).
Отборът на България в Олимпиадата се състои от осем състезатели: трима от младша възраст, двама от старша възраст и трима допълнителни участници. Допълнителните участници са носителите на златни и сребърни медали от предходната Oлимпиада в руския град Казан, която се проведе през 2015 година. Подготовката на отбора ни беше осъществена от Ева Божурова от астрономическа обсерватория „Н. Коперник" – Варна, Захари Дончев и Алексей Стоев от БАН, както и от Никола Каравасилев от СУ „Св. Кл. Охридски".
Събитието се  провежда  от 5 до 13 октомври в Смолян.   
Община Смолян като домакин е организирала голяма част от програмата на участниците. Астрономите ще посетят Историческия музей, Планетариума, Момчилова крепост и ще ползват спортната база. Гостите ще бъдат на екскурзия в Широка лъка, където  ще присъстват на концерт на Националното училище по фолклорни изкуства. Ще научат за българските обичаи и култура.Програмата на Олимпиадата включва също провеждане на традиционни вечери на талантите. На 12 октомври ще бъде официалната церемония за награждаване на победителите.
Участниците са  настанени в Пампорово. 
24smolian.com
    

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I