Областен съвет за намаляване на риска от бедствия бе създаден в Смолян. Целта му е подобряване на координацията и взаимодействието между организациите и ведомствата на територията на областта. До реформиране на системата за управление при бедствия се стига вследствие множеството наводнения и отнетите човешки животи през последните години, щети на критична инфраструктура, обекти на културното наследство, на земеделието и бизнеса, посочиха от Областна администрация.
В състава на съвета влиза ръководството на Областна администрация, както и  кметовете на общини, представители на общинските съвети, на държавните институции на регионално ниво, директорите на пожарна, полиция, агенция "Национална сигурност", центъра за спешна медицинска помощ и други, имащи отношение към намаляването на риска от бедствия.
Сред задачите на новосформирания съвет са анализ и оценка на обстановката при бедствия, взимане на решения относно осигуряване на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи, информиране на населението за развитието на бедствието, предприетите действия за неговото овладяване.
На членовете на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия бе представен проект „Модел за оценка на риска от свлачища и за превенция и намаляване на последиците от бедствия" с акроним LANDSLIDE, който се изпълнява в Областна администрация Смолян по Европейска програма „Финансов механизъм за гражданска защита". Като заинтересована страна от резултатите от проекта,  членовете на Съвета  са част от Междусекторната платформа за информация и комуникация.  Всички те ще получават по електронен път издаваните бюлетини по проекта, ще бъдат включвани в провеждащите се дни за превенция, ще могат да участват в провеждащите се форуми.
По време на заседанието участниците бяха запознати подробно с измененията в Закона за защита при бедствия. Промените целят осигуряване на силно институционално начало за управлението на риска от бедствия, като приоритет се дава на национално, регионално и местно ниво, разширяване на възможностите за ранно предупреждение като комплекс от дейности за разпространяване на спешно предупреждение към обществеността за съществуващ риск от бедствие в определена територия, както и ясно разграничаване на задълженията при готовност и реагиране на организациите и институциите, като част от Единната спасителна система и задълженията им. 
24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I