www.24smolian.com

Туристи търсят „енергийно зареждане” на скално светилище

вторник, 18 октомври 2016 г.0 коментара

Уникално скално светилище зарежда с енергия туристи. Поне така твърдят многобройните посетители на Скалето над доспатското село Црънча.
Светилището е открито по време на теренни археологически проучвания през 1986 г. от археолога Мечислав Домарадски. При залагане на сондажите по време на археологическото проучване на светилището са открити керамични фрагменти, които са датирани към късната Бронзова епоха и ранната Желязна епоха. До свещеното място е водел древен път, използван и във времето на Римската епоха. Археолозите са регистрирали значително наличие на гробове от Желязната и Античната епохо, разположени по цялото землище на близкото населено място.
Скалето се е превърнало в магнит за туристите. Жители на селото вече не се впечатляват като срещнат външен човек, защото са убедени, че той се е запътил към Скалето. Споделят също, че тази година много групи са посетили този феномен. Чужденци също са проявили интерес към Скалето. Много красиви панорамни гледки човек може да види от там. Селата Ваклиново и Любча също се виждат. А самите скали, които природата е създала са наистина уникални. Заклещен камък между две скали принуждава всеки турист да спре и да си направи снимка за спомен. 

24smolian.com

Изпрати :

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I

 
24 СМОЛЯН