www.24smolian.com

Общините готови за зимата, Смолян и Чепеларе искат допълнително средства за зимно поддържане

понеделник, 31 октомври 2016 г.0 коментара

Общините и институциите в област Смолян координираха действията си за работа при зимни условия. На работно заседание в Областна администрация се обсъдиха въпросите,  свързани с подготовката за работа при зимни условия за предстоящия зимен сезон 2016 г. – 2017 г., с цел предприемане на превантивни мерки за осигуряване нормалното функциониране на инфраструктурата, снабдяването и услугите за населението.
Кметовете, представителите на общини и институции в региона информираха Областната управа за създадената организация по планирането на защитата при бедствия и готовността на щабовете на общинско ниво за действия при усложнена зимна обстановка.
Общините в област Смолян имат сключени договори с изпълнители, които са декларирали своята готовност за изпълнение на договорените задължения за зимно поддържане на пътищата от републиканската и общинската пътни мрежи.
Заместник-областният управител Андриян Петров, който водеше заседанието, засегна темата, свързана с готовността за извличане на закъсали тежки товарни автомобили и автобуси. Той насочи вниманието към превантивните действия, като не се допуска фирми превозвачи да предизвикват задръствания поради несъобразено с пътната обстановка оборудване на превозните средства.
Във връзка с осигуреното финансиране на мероприятията по подготовката за зимата, както и заделените финансови средства за допълнителни разходи при аварийно-възстановителни работи,  общините изразиха благодарност за преведените по сметките им средства от държавния бюджет. Някои от общините поискаха допълнително финансиране, поради по-тежката зимна обстановка в региона. Във връзка с това заместник-кмета на община Смолян инж.Мариана Цекова и кметът на община Чепеларе Славка Чакърова потърсиха съдействие от страна на областния управител. Като аргумент те посочиха, че общинският бюджет не им позволява да дофинансират дейностите, свързани с поддържането на общинските пътни мрежи в зимни условия.
Териториалните структури на министерствата и ведомствата декларираха пълна готовност за работа при усложнена зимна обстановка. Има пълна координация на действията между териториалните органи на Агенция „Пътна инфраструктура, МВР и ИА „Автомобилна администрация" за ограничаване и спиране на автомобилния трафик в отделни участъци от пътната инфраструктура при усложняване на зимната обстановка.
Заместник-областният управител Андриян Петров насочи вниманието на институциите към превантивни мерки относно потенциални опасности, които могат да възникнат при неблагоприятни зимни условия. Той посъветва институциите да предвидят всеки възможен риск, за да се предотврати всяка потенциална заплаха за населението, като декларира от свое име и от името на областния управител пълно съдействие, но и пълна безкомпромисност към всяка проява на невежество и безотговорност.
В заключение, Петров благодари на всички участници в заседанието, на представителите на общини, институции и ведомства за положения труд, свързан с подготовката за предстоящия зимен сезон, като изказа увереност, че и занапред ще си сътрудничат добре, както е било и досега.

Изпрати :

Публикуване на коментар

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I

 
24 СМОЛЯН