www.24smolian.com

„Правилата не са за мен” - синдромът на обречения! Нямаме си организирана престъпност, а неорганизирана, асфалтова…

събота, 29 октомври 2016 г.0 коментара

Един безотговорен млад мъж уби двама гурбетчии на пътя за Маказа, които след тежкия сезон в Гърция се връщали в родния Кърджали. Смъртта ги настигна на около 20 км от дома, децата, внуците, приятелите и всичко онова, които някои наричат "смисъл на живота"…
Дивакът на пътя пътувал от Бургас за Гърция и нарушил десетки пъти правилата за движение, докато стигне до фаталната отсечка в Родопите. Избивал комплекси, натискайки педала на газта до ламарините.
Може и да си нямаме организирана престъпност, но пък си имаме неорганизирана, асфалтова…

*
Един път спипан с алкохол зад волана и три пъти без книжка. Следват четири присъди. Последната е 8 месеца „строг” затвор. Става въпрос за едва 33-годишен родопчанин, но с трайно установени навици да кара извън закона.
„Едното води към другото”, може да коментират негови колеги. „Хващат те пиян, но не можеш без автомобил. Караш без книжка, но отново си спипан. Пак сядаш зад волана защото се налага. И отново, и отново те хващат, а наказанията стават все по-сериозни. Като плаващи пясъци. Попаднал веднъж в тях, следва само затъване”, е може би единственият анализ на подобно поведение. Освен, ако просто се касае са изключителна ненавист към правилата на поведение, наложени за съществуването на едно нормално общество.
С обществено порицание ще озаптяват хлапак в родопско село, за когото училището не влиза в приоритетите му. Момчето за пореден път бива спипано да управлява мотоциклет, без да притежава шофьорска книжка. Тийнейджърът няма завършен осми клас, не посещава училище, а основното си образование се опитва да избута по индивидуална програма. Въпреки това, непълнолетният родопчанин си купува мотоциклет, с който обикаля из селото без регистрационни табели. Момчето било хващано от полицаи да управлява без необходимия китап, но това не му попречило отново да яхне мотора. Второто му залавяне било след като лично кметът на селото подава сигнал до полицията. Сега наказанието му ще бъде разлепено на информационните табла на местното кметство и общината.
Това е началото на незачитането на правилата. Малки провинения с малки наказания, вграждащи в манталитета бъдещото поведение в обществото. Тогава обаче следват други наказания.
24smolian.com
Четете по темата:
„Бързи и яростни”, родопска версия
Ужасът на пътя: Много газ, алкохол и паметни плочи…
Организирана престъпност нямаме, но неорганизирана, асфалтова…
Всяка седмица: По 10 пияни и 12 без книжки на пътя!
Изпрати :

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I

 
24 СМОЛЯН