27-годишен мъж прибира само за броени минути 5 000 лева. Той не е IT специалист, не работи в голяма международна компания, не е политик, той просто има шофьорска книжка. Отива на адреса на възрастна жена в родопско село, за да получи сумата, от която трябва да вземе процент. Докато се нарадва на лесно спечелените пари обаче бива задържан от полицаи като съучастник в… телефонна измама. 74-годишна е обработена по телефона от „лекар”, на когото трябва да предостави тази сума за животоспасяващи лекарства за дъщеря й.
Познат сценарий, до болка продължаващ да бъде опознаван барабар с останалите, целящи единствено и само едно-да се приберат парите на връзващите се на различните схеми. Задържаният 27-годишен е безработен мъж от друго родопско село. Откликва на оферта за „бързи и лесни пари”.
Година в затвора при строг режим ще прекара участник в ало-измама, който успява да прибере 5 000 лева от две родопчанки само за ден. Мъжът бил използван за посредник от неизвестно лице, което „обработило“ по телефона двете жени. Действало се по друга позната схема „климатици и радиатори”. Мъжът се представя по телефона като зет на първата потърпевша. Той убеждава жената, че е поръчал климатици, за които трябвало да се плати капаро в размер на 16 000 лева. Възрастната родопчанка заделя едва 2 600 лева в услуга на съпруга на дъщеря си. Парите биват предадени на посредника. Няколко часа по-късно мъжът се озовава на друг адрес в Смолян, откъдето взема сумата от 2 400 лева. Там жената била обработена да направи „голяма услуга” на приятел на сина си, който поръчал 10 радиатора от Германия, но нямал средства за капаро.
Мозъкът на операцията отново не бива открит, но за сметка на това съучастието на родопчанина в схемата му осигурява 12-месечен размисъл зад решетките.
Това е една друга професия, на вторите будали в телефонната измама, които обаче отнасят нефинансовите щети. Все по-често срещани са в Родопите. Те са „мулетата”.
24smolian.com

Четете по темата днес в 24smolian.com:

Хронологията на едно престъпление по телефона
Професия „муле” – ало-бандит срещу 30 на сто от измамата
Бивш полицай №1 за измамниците:
При най-малкото съмнение прекратяват операцията
Психология на ало-измамата:

Пари за дърва нямат, но за климатици на далавера и рушвет все намират!
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I