www.24smolian.com

Бял изворският Стоичков нае майстори от Букова поляна за ремонт на минаре

сряда, 19 октомври 2016 г.0 коментара

Гюнер ШЮКРИ

Майстори от маданското село Букова поляна направиха ремонт на минарето на джамията в Бял извор. Те са били наети от 35-годишния гурбетчия от Холандия Бейхан Солак (Бехо). Свалена е била старата мазилка на минарето и е направена нова със силно циментов разтвор. Санирана е с висококачествена фасадна боя
Бейхан Солак е роден през 1981 година в Бял извор. Дълги години е играл футбол в ардинския „Юнак". А прякорът му е бил „Акбунарън Стоичкову" (Бял изворският Стоичков). Заради икономическата криза в страната, той тръгва на гурбет в Западна Европа заедно с брат си. В момента имат бизнес в Ден Хаaг, Холандия. Женен, с едно дете. „Джамията е сърцето на едно населено място. Искам да съживим родното ни място. Тук сме родени, тук ни мина детството, тук са приятелите и близките ни. Въпреки, че живеем в чужбина, винаги копнеем за родния край", заяви Бейхан Солак (Бехо).
Джамията в Бял извор е построена преди 200 години. Ремонтиран е покривът. Оборудвана е с озвучителна система. Остарялата дървена дограма е подменена с PVC.
От името на вярващите в Бял извор и лично от свое име имамът на религиозния дом Арслан Хайрула изказва искрените си благодарности за благородния жест на техния съселянин.

Изпрати :

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I

 
24 СМОЛЯН