Безотчетните пари, искани от родители, отиват за хартия, сапун…

До 50 лева е била стигнала такса „консумативи" в детските заведения в Смолян. Масова практика от години е въпросната сума да се иска от родителите в началото на учебната година без обаче да им се издава документ за тези средства и реален отчет за тяхното изразходване, установи проверка на 24smolian. Пред майки и бащи на малчугани персоналът обяснявал, че това са средства за тоалетна хартия, салфетки, сапуни и други консумативи, за които обаче плаща и… Общината. За група от 30 деца в детско заведение, генерираният приход за година е в размер на 1500 лева.
„Наред с това се събират пари за театър и други културни развлечения, за които нито един родител не е получил билет, на който да пише, че цената на театъра е 3 лв. Тихомълком от персонала на детската градина казват, че театърът е 1,50 лв., а другите остават за градината", разказаха за 24smolian родители. Няма никаква отчетност и за средствата с така наречените дейности по желание – английски, спорт и др. И така родителите плащат без да получават документи. Фактура се издава само за платената такса за детската градина. Майка на дете, което е посещавало допреди година детска градина споделя, че ако се забавиш с въпросните пари си четеш името на „стената на срама", както я наричали тогава в детското заведение.
Както вече писахме, след редица сигнали кметът на Смолян Николай Мелемов забрани на директорите, педагогическите специалисти и непедагогическия персонал в детските градини да събират пари от родителите на децата по какъвто и да е повод и в какъвто и да е размер. В неговата заповед се посочва, че заплащането от родителите на дължимата месечна такса за детска градина трябва да се извършва само при завеждащия административната служба в съответната детска градина като задължително се издава касова бележка.
Контролът по изпълнението на заповедта е възложен на секретаря на община Смолян Момчил Николов.
Николай Мелемов е поредният кмет в страната, който издава подобна заповед. Целта е от родителите да не се събират средства за консумативи, сапун, тоалетни принадлежности и др., защото община Смолян подсигурява всичко необходимо на детските заведения за тяхното нормално функциониране. През годините са постъпвали сигнали от родители, че от детските градини са им искали средства за сапуни, обзавеждане на групите и други консумативи.  
Заповедта е издадена на 21 октомври и сведена до знанието на директорите на общинските детски градини на територията на община Смолян и на други заинтересовани лица за сведение и изпълнение.


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Пари за консумативи в нашата детска градина не се събират.За английски,танци и други всеки месец получавам квитанция в зависимост от броя на посещенията.за паричките които събираме родителите в групата-касиера на групата се отчита с фактури.Зад тази заповед прозират пазарни интереси,които ще лъснат след нова година.

    ОтговорИзтриване
  2. Пари за консумативи в нашата детска градина не се събират.За английски,танци и други всеки месец получавам квитанция в зависимост от броя на посещенията.за паричките които събираме родителите в групата-касиера на групата се отчита с фактури.Зад тази заповед прозират пазарни интереси,които ще лъснат след нова година.

    ОтговорИзтриване
  3. Пари за консумативи в нашата детска градина не се събират.За английски,танци и други всеки месец получавам квитанция в зависимост от броя на посещенията.за паричките които събираме родителите в групата-касиера на групата се отчита с фактури.Зад тази заповед прозират пазарни интереси,които ще лъснат след нова година.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I