Един от най-скъпите блокове, които ще бъдат санирани по програмата енергийна ефективност е в Мадан. Рекордът за региона се държи от бл.64 на улица „Обединение" в миньорския град, като размерът на договореното финансиране от Банката за развитие за сградата е в размер на 1 580 690 лева. Второто място пък се държи от блок „Извора" 3 в Смолян, където предвидените средства са в размер на 1 472 319 лева, установи проверка на 24smolian.com.
Както вече писахме, 2 505 самостоятелни жилища в 55 жилищни сгради на територията на област Смолян са финансирани от Националната програма за енергийна ефективност. Данните, предоставени от Областна администрация, са към 31 октомври т.г.
Най-много жилища програмата е обхванала в община Смолян-1210 в 29 жилищни сгради. В Девин те са 306, разположени в 7 блока, в Златоград – 327 в 7 жилищни сгради, в Мадан – 436 самостоятелни жилища в 7 кооперации, в Рудозем – 186 в четири блока. Най-малко са в Чепеларе. Там по програмата се санира един жилищен блок с 40 апартамента.
При сключени 55 договори за финансиране между Община - Областен управител и Българска банка за развитие, т.е. за всички искания внесени до 31.12.2015 г., за 55 блока са стартирали дейностите  за установяване на технически характеристики и технически паспорт и за обследване за енергийна ефективност. За 54 блока са приключили процедурите за избор на изпълнители на строително-монтажни работи, проектиране, авторски надзор, строителен надзор и оценка на съответствието, посочиха от Областна администрация. Броят на сградите със стартирали строително-монтажни работи е 26, а две сгради вече са въведени в експлоатация – по една в община Девин и община Златоград. Напредват строително-монтажните работи в общините Смолян, Девин, Златоград, Мадан и Рудозем.
„Правителството показа последователна политика и воля за реализиране на Националната програма за енергийна ефективност. Програмата е особено важна за области, като нашата, в които отоплителният сезон е почти 7 месеца. Всъщност тази програма е блестящ пример за политика в полза на хората и се радвам, че през следващата година, при тази стабилност на правителството, програмата ще продължи да се изпълнява. По този начин ще имаме възможност изцяло да променим визията на цели жилищни райони в градовете", коментира областният управител Недялко Славов.
Националната програма за енергийна ефективност дава възможност на много семейства в област Смолян да подобрят условията на живот в домовете си. Санираните многофамилни жилищни сгради придобиват нов облик, апартаментите, разположени в тях повишават пазарната си себестойност, и един от най-значимите ефекти е осигуряване на по-висока сигурност, комфорт и по-ниски разходи за отопление на домакинствата, живеещи в тях.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Много се краде обаче, наблюдавам всеки ден-спестяват се материали, от орерации, некачествена дограма се слага...

    ОтговорИзтриване
  2. Яка кражба. В Посочения блок в Мадан има 100 апартамента. Значи инвестицията на 1 апартамент е 15 800 лева. Хич не се краде...

    ОтговорИзтриване
  3. при герб хич не се бара хахаа

    ОтговорИзтриване
  4. Крадът живущите аз съм свидетел, не е спестено изобщо от материалите, всичко е качствено от БАУМИТ. Направиха се толкова много неща , че може би ако беше построен блока наново в съвременните условия , нямаше да се направи. Така , че благодарности на Кмета , Управителя на Сдружението , на Фирмата ИСА 2000 на МАРИБОР и на подизпълнителите. Дано живущите да пазят това което им е направено дълги години, а не се окажат пълни Бай Ганьовци....

    ОтговорИзтриване
  5. благодарности че ни прибират паричките

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I