Днес е вторият тур на изборите за президент и вицепрезидент.
За първи път изборът е с три опции в бюлетината - освен за един от двамата кандидат-президенти, които стигнаха до балотаж – подкрепеният от БСП Румен Радев и кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева, избирателите могат да изберат и квадратчето “Не подкрепям никого”. Изборният ден започва в 7.00 часа и ще продължи до 20.00 часа. Ако в този час пред дадена секция има опашка от негласували, председателят на СИК трябва да събере личните им карти и след това те да упражнят правото си на глас. 12 340 са секциите в България. Право на глас в президентските избори имат 6 859 390 българи.
106 503 избиратели в Смолянско имат право на глас. На първия тур в областта гласуваха 66 907 души.
Как се гласува?
Гласуването става с лична карта, а за родените до 31.12.1931 г. може и със зелен паспорт. При влизане в секцията избирателят трябва да каже името си на член на комисията и да му подаде документа за самоличност. След това комисията сверява данните от личната карта с тези в избирателния списък и вписва ЕГН-то и данните от личната карта в списъка.
За да се запази тайната на вота, от ЦИК дават указания на членовете на секции да сгъват бюлетината и така да я подават на избирателите. Заради грешките на някои членове на секционни комисии на първия тур на изборите този път в указанията от ЦИК са записали, че лицето от СИК първо задължително откъсва бюлетина от кочана пред избирателя, показва му я, за да се увери, че върху нея няма отбелязване, и поставя печат на едно от местата на гърба на бюлетината. След това членът на СИК трябва да сгъне бюлетината на две, така че горният ѝ край да опира до перфорираната линия за откъсване на номера в долния десен ъгъл.
Важно е номерът на бюлетината в долния десен ъгъл и перфорацията над него да останат видими, а местата за полагане на печатите също да останат от външната страна. Член на СИК трябва да укаже на избирателя, че след отбелязване на вота си трябва да сгъне бюлетината по този начин.Бюлетини, сгънати по друг начин, също са валидни, стига да не разкриват вота. Начинът на сгъване на бюлетината е препоръчителен с цел запазване тайната на вота, обясняват от ЦИК.
След това избирателят влиза в тъмната стаичка. Гласуването става със знак X или V с химикалка, пишеща със син цвят, само в едно от квадратчетата в бюлетината.
Всякакви други знаци, драскания или зачертавания правят гласа недействителен.
Забранява се и снимането в тъмната стаичка. При грешка избирателят има право на нова бюлетина, но само веднъж.
След като гласува, той подава сгънатата бюлетина на член на секционната комисия. Той трябва да свери номера на бюлетината с номера в кочана. Ако те съответстват, членът на СИК задължително поставя втори печат върху бюлетината и без да я разгъва, откъсва по перфорацията полето с номера в долния десен ъгъл за пускане в непрозрачната кутия за отрязъците с номерата. Подава бюлетината на избирателя, за да я пусне в кутията, след което човекът се подписва в избирателния списък и получава обратно личната си карта.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I