www.24smolian.com

Безплатно саниране за 2 505 жилища в 55 сгради в региона

вторник, 1 ноември 2016 г.2коментара

2 505 самостоятелни жилища в 55 жилищни сгради на територията на област Смолян са финансирани от Националната програма за енергийна ефективност. Данните, предоставени от Областна администрация, са към 31 октомври т.г.
Най-много жилища програмата е обхванала в община Смолян-1210 в 29 жилищни сгради. В Девин те са 306, разположени в 7 блока, в Златоград – 327 в 7 жилищни сгради, в Мадан – 436 самостоятелни жилища в 7 кооперации, в Рудозем – 186 в четири блока. Най-малко са в Чепеларе. Там по програмата се санира един жилищен блок с 40 апартамента.
При сключени 55 договори за финансиране между Община - Областен управител и Българска банка за развитие, т.е. за всички искания внесени до 31.12.2015 г., за 55 блока са стартирали дейностите  за установяване на технически характеристики и технически паспорт и за обследване за енергийна ефективност. За 54 блока са приключили процедурите за избор на изпълнители на строително-монтажни работи, проектиране, авторски надзор, строителен надзор и оценка на съответствието, посочиха от Областна администрация. Броят на сградите със стартирали строително-монтажни работи е 26, а две сгради вече са въведени в експлоатация – по една в община Девин и община Златоград. Напредват строително-монтажните работи в общините Смолян, Девин, Златоград, Мадан и Рудозем.
„Правителството показа последователна политика и воля за реализиране на Националната програма за енергийна ефективност. Програмата е особено важна за области, като нашата, в които отоплителният сезон е почти 7 месеца. Всъщност тази програма е блестящ пример за политика в полза на хората и се радвам, че през следващата година, при тази стабилност на правителството, програмата ще продължи да се изпълнява. По този начин ще имаме възможност изцяло да променим визията на цели жилищни райони в градовете", коментира областният управител Недялко Славов.
Националната програма за енергийна ефективност дава възможност на много семейства в област Смолян да подобрят условията на живот в домовете си. Санираните многофамилни жилищни сгради придобиват нов облик, апартаментите, разположени в тях повишават пазарната си себестойност, и един от най-значимите ефекти е осигуряване на по-висока сигурност, комфорт и по-ниски разходи за отопление на домакинствата, живеещи в тях.
Изпрати :

+ коментара + 2 коментара

Анонимен
1 ноември 2016 г., 12:23

Абсолютна несправедливост. Всички плащаме за това санирането, а се възползват малцина. Не е справедливо.

Анонимен
4 ноември 2016 г., 23:27

Е за тези избори - толкова. Като дойде време за следващите - другите ще са наред. На час по лъжичка, малко помалко. Електорат си трябва и за понататък. Саниране, асфалт, винетки, детски на циганите, спортни площадки, а народа го няма, който е тука е затънал до гуша в борчове и мизерства, ако обезлюдява държавата санираните блокове нощем ще тъмнеят като скелети. Тук там ще свети по една крушка на някой пенсионер.

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I

 
24 СМОЛЯН