Над 200 жители от община Смолян се включиха в националната кампания „Право на зрение". С тях бяха проведени информационни беседи и им беше извършен безплатен скрининг. Това съобщи на пресконференция в общинската администрация координаторът на националната кампания Юлия Андреева. Целта на кампанията беше информиране на обществеността за най-често срещаните очни заболявания сред възрастните хора – катаракта (перде) и глаукома. Със съдействието на община Смолян и Очно отделение на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров" – в областния град бяха организирани информационните беседи и безплатен скрининг. В лечебните заведения на областта единствено в МБАЛ – Смолян има разкрито отделение по очни болести и в годишните си статистически отчети, болницата е отчела, че са лекувани общо 611 пациенти, от които 211 са били на възраст от 18 до 64 г. и над 65 години – 390. От тях с глаукома са били 144, а с катаракта 250, посочи  д-р Бойка Димитрова от РЗИ – Смолян. Завеждащата отделението по Очни болести в болницата д-р Галя Драгнева коментира, че интересът на смолянчани към националната кампания е бил изключително голям. Тя допълни, че 25% от прегледаните по време на кампанията пациенти са с катаракта. Това е висок процент, докато при глаукомата той е по-нисък. „Има млади хора, които са с катаракта и не могат да си вършат ежедневната работа и търсят ТЕЛК, за да могат да имат някакви средства за преживяване. Процедурата по отстраняване на перде е безкръвна, безшевна, извършва се за 10-15 минути и възстановяването е бързо. Повечето хора се връщат на работа, седмица след операцията. За две години сме извършили около 700 такива операции", посочи д-р Галя Драгнева.
Андреева допълни, че  Очното отделение на Смолянската болница работи изключително добре и има необходимата апаратура и специалисти за лечението на двете заболявания и нашето отделение не отстъпва на големи болници в София и Пловдив.  
Катарактата и глаукомата са сред водещите очни заболявания в света и най-честа причина за загуба на зрението, като засягат предимно хора в напреднала възраст. Навременната диагностика е от ключово значение за провеждането на адекватно лечение и предотвратяване загубата на зрение, коментира и офталмологът д-р Петър Янев. И докато при катарактата зрението може да се възстанови, при глаукомата загубата му е необратима.
Националната  кампания „Право на зрение" , която се проведе  и в областния се организира от Национална пациентска организация и Института  за здравно образование, с подкрепата на Българско дружество по офталмология.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I