35 души ще работят на сепариращата и компостирща инсталация на депото за отпадъци в Теклен дол, която бе открита във вторник от екоминистъра Ивелина Василева, кмета на Смолян Николай Мелемов и областния управител Недялко Славов.
С откриването й се отчитат няколко важни проекта, свързани с реконструкцията на регионалното депо за отпадъци, обяви Ивелина Василева. Част от съоръженията са изградени със средства от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/. Освен ползите за чиста околна среда са разкрити и  нови работни места за 35 човека. Облекчават се и общинските бюджети, защото няма да се плащат отчисления към РИОСВ, посочи екоминистърът. Системата на управление на отпадъците обслужва повече от 50 хиляди души от общините Смолян, Чепеларе и Баните. Над 5,2 млн. лв. са били отделени от ПУДООС за изграждане на съоръженията за пречистване на инфилтратните води от депото и 2 млн.лв. безлихвен заем за сепариращата инсталация на депото за твърди битови отпадъци в Теклен дол.
Кметът Николай Мелемов благодари на правителството, на министър Василева, на експертите и на всички, които работеха за реализиране на обектите. „Това, което правим е за доброто на гражданите и се надявам да имаме стабилно правителство, за да може да се реализират подобни проекти", посочи Мелемов.    
Относно изпълняваните в МОСВ политики и дейности през тези 2 години, министърът акцентира върху изградените 51 пречиствателни станции за отпадни води, 19 системи за управление на отпадъците, обслужващи 74 общини и над 3.5 млн. граждани. За новата оперативна програма е договорен същият ресурс, както предишната - 3.5 милиарда. Обявени са 21 процедури за проектни предложения на стойност над 1.3 милиарда лв., което е над 41% от ресурса на оперативната програма. Плановете за следващата година са да се обявят процедури за 1,5 милиарда лв. за реализиране на водни проекти на регионален принцип.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I