428 пъти е дарявал кръв Кръводарител №1 на България 86-годишният смолянчанин Атанас Френкев, общо 107 литра. Това съобщава пред радио "Фокус" самият Атанас Френкев. Родопчанинът обясни, че е започнал да дарява кръв още, когато е бил на 18 години.
Когато са изследвали кръвта му, се е установило, че неговата е с 15 добавки, които рядко се откриват в човек, затова постоянно присъствал в списъците на БЧК и се отзовавал винаги, когато са му се обаждали.
„Бих помолил младите хора, които имат такава възможност да даряват кръв, защото няма нищо по-хубаво от това да спасиш човешки живот. Освен това кръводаряването не вреди, дори помага на организма”, твърди Френкев. Когато наистина си решил да правиш такова ценно дело, то трябва да е безвъзмездно, добавя той.
Както вече 24smolian.com писа, Френкев е кръводарител повече от 40 години. От 1948 г. до 1990 г. непрекъснато дарява кръв и спасява човешки животи, преди две години Атанас Френкев беше удостоен от община Смолян с най-високото отличие „Почетен гражданин на Смолян”.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. 428 пъти за 40 години. Излиза, че е давал кръв всеки месец. За малоумни ли ни смятате?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I