С промените в Изборния кодекс от тази година гласуването вече е задължително. Санкцията, която ни грози, ако не отидем до урните на две поредни гласувания от един и същи вид, като например президентските, е да бъдем заличени от избирателните списъци. Т.е., ако на 6 ноември не сте гласували и сте решили да пасувате и днес, ще фигурирате в избирателните списъци и след 5 години. Ако обаче и тогава не гласувате, то на изборите за държавен глава през 2026 година няма да ви има в списъците и ще трябва предварително да подадете заявление, че желаете отново да ви впишат и да гласувате.
Според Изборния кодекс вотът става задължителен и ако на два поредни избора от един и същ вид избирател не е гласувал, той ще бъде заличен. Ако след това той поиска да гласува, връщането му в списъците става след подаване на декларация.
Ако не сте гласували на 6 и 13 ноември не подлежите на финансова санкция.
За изпълнено задължение сега ще се брои и вот само в един от двата тура, тоест важи и гласуване само на първия тур или само тази неделя на балотажа.
Ако в бъдеще смятате, че ще се наложи да обяснявате, че сте искали да гласувате, но имате уважителни причини да не сте го направили, следва да представите в Общината документ, удостоверяващ, че наистина по независещи от вас причини сте пропуснали пътя към урните. В закона не е посочен срок, в който избирателят трябва да го подаде до общината, нито точен вид на документа.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I