Туристи са готови да пропътуват над 7 300 километра заради мандра в Родопите. На това залагат в смолянското село Момчиловци, където ще бъде изградена ферма с мандра и демонстрационен център, който да онагледи призводството на уникалното родопско кисело мляко. Комплексът ще бъде изграден с китайски инвестиции, а целта е именно туристи от „Поднебесната империя" да изберат Родопите като дестинация.
Идеята разкри за 24smolian.com кметът на селото Сийка Суркова. Контактите с китайската страна стават все по-силни след като марката „Момчиловци" стъпи сериозно на пазара в Китай. Припомняме, че именно китайската компания „Брайт Дайъри" взе името на родопското село при производството на кисело мляко. Станалият традиционен фестивал на млечния продукт в Момчиловци вече привлича сериозен интерес от страна на китайски туристи. Целта е обаче чрез инвестиции да се стартират още програми, чрез които да се привлекат туристи от Китай за по-дългосрочно настаняване.
„Затова се работи с Българския център за развитие, инвестиции и туризъм в Китай. Първите туристи се очакват през април 2017 г. Идеята е те да остават един месец в Момчиловци. Пред нас е трудната задача да направим престоя им интересен и с атракции", посочи за 24smolian.com Суркова. Ще се подготвят базите за спорт в селото. Китайските туристи ще играят и тихи игри-шах, табла и карти. Те ще пребивават в момчиловските домове да видят как се приготвят традиционните родопски ястия. „Ще им се предлага един богат туристически продукт, защото те идват в Момчиловци, за да разкрият тайната на дълголетието", поясни още Суркова.  
На снимката: Кметът на Момчиловци в Китай по време на рекламен фестивал на киселото мляко

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I