www.24smolian.com

Библиотеката с експозиция за красотата и изяществото на глаголицата

сряда, 2 ноември 2016 г.0 коментара

Регионална библиотека – Смолян отбеляза Деня на народните будители с експониране на изложба, посветена на делото на велики българи на словото и духа.Тази година изложбата „Красотата и изяществото на Глаголицата" акцентира върху едно особено важно събитие в българската история, а именно създаването и утвърждаването на първата славянска азбука. Светите братя Кирил и Методий не само създават нашата писменост, изграждат старобългарския книжовен език, полагат основите на нашата българска литература, но и дават началото на една нова цивилизация на славянските народи.
Първите книги, преведени на старобългарски език, са написани на Глаголица - азбука, която днес разпознават малцина специалисти езиковеди.
Изложбата показва красотата и уникалността на глаголицата и чрез нея отдаваме заслужена почит на делото на Св. Св. Кирил и Методий - нашите първоучители.
За илюстрация на идеята си, библиотечните специалисти са  избрали един от най-красивите образци на глаголически паметници, а именно Асеманиевото евангелие. То се отличава от другите глаголически ръкописи с богатата си художествена украса. Ръкописът е сравнително добре запазен и е много красив. Изложбата представя дванадесет реставрирани заглавни букви от Асеманиевото евангелие с част от прилежащия им текст на българска обла глаголица, паралелно и с превод на църковно-славянски и съвременен български език, за да бъде разбрано съдържанието на текста. Изложбените табла са дело на Любомир Станишев – приятел на Регионална библиотека – Смолян.
Показани са и основните писмени извори, от които черпим данни за живота и дейността на великите славянски просветители и апостоли.
Изпрати :

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I

 
24 СМОЛЯН