www.24smolian.com

Валя Балканска от захар и шоколад със златен медал в Англия

вторник, 15 ноември 2016 г.0 коментара

Българката Валентина Терзиева спечели международно състезание с фигура на Валя Балканска от захар. Тя извоюва златен медал на състоялата се в Бирмингам, Англия, надпревара „Cake International". Фигурата на Валя Балканска е изработената на ръка от захарно тесто и шоколад, висока е около 50 см.
В състезанието по моделиране от захар, тесто и шоколад, са участвали още шестима тортени дизайнери от България, като нашенците са спечелили общо пет златни, един сребърен и един бронзов медал.
Самата Валентина има корени от Родопите и Валя Балканска е една от любимите й  изпълнителки. Това била една от причините тя да реши да изработи неин макет от захар, като също така много важно за нея било да се представи колорита на родопската носия. За изработването на захарната фигура са били необходими две седмици, като най-трудно било изпълнението на дантелата по носията и на терлиците.
Майсторката на захарния макет на родопската певица не познава Валя Балканска лично, но сподели, че много би се радвала да се запознае с нея и да й подари фигурата за спомен.
Изпрати :

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I

 
24 СМОЛЯН