В Областна администрация-Смолян се проведе Ден за превенция на риска с представители на бизнеса и неправителствени организации от област Смолян. Срещата бе част от планираните дейности по проект "Модел за оценка на риска от свлачища и за превенция и намаляване на последиците от бедствия" (акроним LANDSLIDE), по Европейска програма „Финансов механизъм за гражданска защита".
Координаторът на проекта инж. Радка Тунева-Янчевска поздрави присъстващите от името на областния управител Недялко Славов. Тя представи целите, извършените дейности, както и резултатите към настоящия момент. Участниците бяха запознати с разработения модел и специфичен софтуер, чиято основна функция е на базата на събраните метеорологични данни и количеството на подпочвената влага,  да предсказват опасностите от свлачища. Софтуерът е адаптиран за всички тестови територии, които са включени в рамките на проекта, като една от тях е свлачището в района на Смолянските езера.
Проектът LANDSLIDE има за цел  да се разработи и приложи иновативен модел за оценка на риска от свлачища, който да е в състояние да осигури на Европейските служби за гражданска защита динамична информация за по-добра оценка на риска и съответно подобряване планирането на мерките за превенция чрез насърчаване на култура на превенция сред съответните заинтересовани страни и физически лица.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Никаква файда от тези проекти.Ежедневно Смолян се обезлюдява заради некадърници те по администрацията

    ОтговорИзтриване
  2. Тъкмо ще се преместим по на юг. Белким стигнем с къщите Гърция та да живеем по- добре ..ха.ха

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I