www.24smolian.com

Софтуер предупреждава за свлачищни процеси в района на Смолянските езера

петък, 18 ноември 2016 г.2коментара

В Областна администрация-Смолян се проведе Ден за превенция на риска с представители на бизнеса и неправителствени организации от област Смолян. Срещата бе част от планираните дейности по проект "Модел за оценка на риска от свлачища и за превенция и намаляване на последиците от бедствия" (акроним LANDSLIDE), по Европейска програма „Финансов механизъм за гражданска защита".
Координаторът на проекта инж. Радка Тунева-Янчевска поздрави присъстващите от името на областния управител Недялко Славов. Тя представи целите, извършените дейности, както и резултатите към настоящия момент. Участниците бяха запознати с разработения модел и специфичен софтуер, чиято основна функция е на базата на събраните метеорологични данни и количеството на подпочвената влага,  да предсказват опасностите от свлачища. Софтуерът е адаптиран за всички тестови територии, които са включени в рамките на проекта, като една от тях е свлачището в района на Смолянските езера.
Проектът LANDSLIDE има за цел  да се разработи и приложи иновативен модел за оценка на риска от свлачища, който да е в състояние да осигури на Европейските служби за гражданска защита динамична информация за по-добра оценка на риска и съответно подобряване планирането на мерките за превенция чрез насърчаване на култура на превенция сред съответните заинтересовани страни и физически лица.

Изпрати :

+ коментара + 2 коментара

Анонимен
18 ноември 2016 г., 13:04

Никаква файда от тези проекти.Ежедневно Смолян се обезлюдява заради некадърници те по администрацията

Анонимен
18 ноември 2016 г., 15:10

Тъкмо ще се преместим по на юг. Белким стигнем с къщите Гърция та да живеем по- добре ..ха.ха

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I

 
24 СМОЛЯН