Николай Михайлов
Два дни ни делят от вота за президент на България. Родопчани не коментират много тези избори, липсваха по-сериозни дебати, а по социалните мрежи дори и тролове липсваха. Тази кампания беше доста по-различна от останалите. За някои тя премина вяло, но в неделя ще стане ясно кои послания на кандидатите са стигнали до хората. Седмица след като започна кампанията се появиха и първите плакати в Смолян на кандидат-президентска двойка. Доста по-късно бяха разлепени и на други мераклии за „Дондуков”2. Прави впечатления, че този път образите им не са изпокъсани или изрисувани. Пак до таблата с некролозите се появяваха съобщения за срещи на кандидат-президентски двойки в Смолян. Като се има предвид, че мераклиите за президент са 21, много малко от тях уважиха избирателите си от Родопите. Да се срещнат с хората в областния град по време на кампанията дойдоха едва четирима кандидати. Хората шеговито споделят, че кебапчетата на кандидата за Първи в страната Митьо Пищова не стигнаха до Смолян. С изключение на една кандидат-президентска двойка, останалите проведоха в зали срещите си, което напомни за времето на соца. Доста остаряла форма, коментират родопчани. Може би е по-лесно се пълни зала, отколкото да бъдеш на открито, защото тогава рискуваш да не събереш много хора. Пак в тези въпросните зали по-голямата част от присъстващите бяха от актива на дадената политическа сила.
Младите хора на Смолян бяха най-доволни, че на единствената среща на открито,  кандидат-президентска двойка беше им подарила концерт на техните идоли.
Като цяло кампанията се водеше най-вече във фейсбук и по-националните електронни медии. Тези избори се оказаха трудни най-вече за политическите партии. На срещите отново се поставяха въпроси свързани с доходите на хората, социалните  проблеми, а те не са в правомощията на президента. По-скоро тези избори са, за да си сверят часовника най-големите политически играчи.       
Малко хора знаят, че на тези избори ще се проведе и национален  референдум. За него почти нищо не се говори. Опцията „Не подкрепям никого” за някои е  вариант, а за други–не.
Все пак голяма част от хората знаят, че гласуването е задължително, но не знаят какви точно са санкциите. Те всъщност не са особени, но така или иначе идеята, че гласуването е задължително сигурно влияе положително върху избирателите и ги активизира. Целта в крайна сметка е повече хора да гласуват, за да придадат по-голяма легитимност на бъдещия избран президент, легитимност, от която той ще има нужда.
Попитахме родопчани знаят ли колко са кандидат-президентските двойки. Повечето  споменаха известните, стигаха до четири-пет и толкова.
„Ние сме загубена държава, в САЩ има двама кандидати, а в една малка България-21. Позор, така обезценяват институцията и нейната тежест. Явно, за да взимат пари го правят”, коментира 54-годишният Радослав. „Аз си знам за кой да гласувам, няма нужда никой да ме облъчва, не ме интересуват и дебатите и проучванията, които са платени”, споделя мнение по темата 26-годишният Валентин.  
„Какво ме занимавате с избори още дърва не съм си купил, а зимата дойде, стана студено. Какво да ги мисля тях, возят ги в скъпи коли, не мислят за дърва, а аз ще гласувам за тях. Няма да се мръдна да гласувам, аз съм безработен, нищо не могат да ми направят. Ще ида на село да си сваря ракия. Да си гледат работата и без мен ще изберат президент”, казва ядосано 71-годишният Ефрем. „Разбира се, че ще гласувам, за да продължи развитието на Смолян и областта. Всеки е длъжен да гласува и да има позиция, а не после да псува този или онзи кандидат”, категорична е 32-годишната Славка. „А, бе да ви кажа, бях на една среща в Планетариума. Там говореха за някакви глоби за Русия, за някакви атлантически структури, отнесени думи, нищо не се сетих. Най ме хвана яд, че говориха да приемем бежанците, защото те желаели да живеят в Европа. Да говорят по-просто тези политици, не всички сме учени. Много скучно беше”, споделя 69-годишният Румен, присъствал на предизборна среща.
Действително посланията на някои мераклии за президентски пост бяха доста отнесени и неясни, а на други бяха конкретни и точни.
Броени дни остават до президентските избори, а надпреварата става все по-ожесточена. Анализаторите прогнозират и балотаж.
Досега дебатите преминаха на доста прилично ниво, нямаше или почти липсваха  компромати, което е много хубаво. Нашата кампания е на по-високо ниво от американската, хвалят се политическите анализатори.
Дали спокойствието е привидно ще разберем тази неделя. На предишните избори за президент през 2011 г. в Смолянска община са гласували 23 391 души. Толкова са били действителните бюлетини. Вотът за Росен Плевнелиев и Маргарита Попова са дали 12 635 души, което е 54,02 %, . За Ивайло Калфин и Стефан Данаилов от БСП  са гласували 10 756 смолянчани, което е 45,98 %.
Тази неделя ще разберем дали посланията на кандидатите са стигнали до хората. Ще стане ясно дали ще има политически трусове и как ще се отразят изборите на управлението.
Този път думата имат избирателите. Все пак колкото и да бъдат лъгани хората, те усещат това и точно на избори наказват тези, които са ги лъгали и са им давали празни надежди.
24smolian.com

На снимките: На изборите за местна власт милата година, активността беше много голяма. Ще видим как ще е на президентските избори.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I