Родопчанин, живеещ като отшелник, едва не загина без храна и отопление в рамките на седмица в община Баните. 49-годишният мъж бе спасен от селски кмет.
Местният първи в село Оряховец Невен Белчев спаси от бяла смърт самотника Росен Динев, съобщава „Марица". Мъжът е трайно безработен, нямал доходи и не е регистриран в Бюрото по труда.
Нямал пари и за дърва за огрев. В селото готвят по програма „Топъл обяд" за социално слаби и болни. Динев бил включен в програмата, но цяла седмица не се появил да си вземе храната. „Усъмних се, че нещо става и отидох да видя как е. Оказа се, че от седмица нито е ял, нито се е отоплявал, лежеше в отчайващо състояние, много отслабнал, в лошо здравословно състояние, обрасъл с брада, напълно отчаян. Той е скромен човек и не иска да занимава никого със себе си", разказа Белчев.
Динев няма роднини в селото, родителите му са починали, а брат му живее другаде и няма как да знае, Росен е бил изключил и телефона си, разказаха от селото. Селският управник го прибрал веднага в стая в старото кметство в селото, където се помещава кабинета на джипито. Осигурил му печка, легло, завивки, дърва за огрев. Мъжът е на системи, тъй като е в лошо състояние и едва ходи. С общи усилия на лекаря и кмета вече е започнал да се храни по малко. От кметството му носят храната и му палят печката, правят му и чай, за да се възстанови.
Още 2-3 дни и този човек щеше да е починал, ако не беше кмета, казват от селото. Селският управник плаща разходите за изпадналия в крайна нищета и отчаяние човек от джоба си. „Гледаме го като бебе, защото е зле. Сега вече става по малко. Дано да прескочи трапа, защото е много слаб, дано да заякне и да се възстанови", казва кметът на Оряховец.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. няма държава. всики партийни калинки назначени по социалните грижи си стоят на топло по стаите и чакат някой да дойде да ги потърси. а точно социалните работници трябва да са навън и да работят с такива проблемни хора, а не да ги оставят да умират.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I