Уникална природа, неподправени хора, красота и чистота. С това се свързват Родопите. В същото време областните градове Кърджали и Смолян са неизменно в челото по замърсен
въздух. Основната причина е отоплението на твърдо гориво за близо 80 процента от домакинствата. Показателите не стряскат ни най-малко потребителите на въпросния въздух. Европа обаче се загрижи заради продукта на собствените си производствени мощности и реши да хвърли вината за него върху… семейния уют на най-бедните граждани в иначе най-богатия икономически конгломерат в света. Евросъюзът реши да каже „Край!” на отоплението с дърва и въглища. Планът трябва да влезе с цялата си категоричност до няколко години. С промените се цели да се намалят вредните емисии във въздуха. Твърдите горива ще бъдат заменени с брикети от биомаса или друго екогориво. Причина за превишенията в нормите е масово използване на твърдо гориво в бита, както и автомобилния транспорт. Не е ясно обаче как ще се осъществява контролът и какви ще са глобите за хората, които въпреки забраната продължат да се отопляват на дърва и въглища.

Тонът скача с 10 лева на сезон в Кърджали, 15 кубика на домакинство в Смолян

С десет лева на тон скочиха в Кърджали дървата за огрев още в началото на този отоплителен сезон. Тон нацепени вървеше по 170 лева, докато „кютюци, за които трябва да играе брадва” се продаваха за 160 лв. за 1000 килограма. Презареждането на мазета и гаражи в областния родопски град започна още през юни миналата година, като не спираше до първия сняг. В момента обаче твърдото гориво за печките се продава за 180 лева за тон нацепени, като скокът най-вероятно се дължи на студената зима и недостигът на дървен материал заради трудния достъп до местата за сеч.
„Най-добре е да се купуват на два пъти. Един път през лятото, когато са сухи и тонажът означава и по-големи количества и втори път през есента и по възможност да са сурови, за да се омесят и така да се пести материал при изгарянето”, съветват нашенци от години отопляващи се на дърва.
Тенденцията показва, че тонът скача с по десет лева всяка година. Кърджалийци обаче избират услугите и на хасковски фирми. Офертите само на 50 километра от Кърджали са „Тон нацепени дърва за 150 лева”. Включена е и доставката. Брикетите вървят по 260 лева за тон, а фирмите работят без почивен ден. Подобни предложения могат да се намерят във всяка пощенска кутия в разгара на сезона за зареждане.
Дървата от бук, които са предпочитани от населението заради по-високата им калоричност, се предлагат на цени между 65 и 75 лева за кубик, пък е ситуацията в Смолянско. Нарязани и нацепени са 85 лева за кубик. Цената обаче е без включена доставка, което ще рече оскъпяване от 20-30 лева в зависимост от маршрута. Еловите дърва вървят на цени от 45-50 лева за кубик. За да е спокойно през зимата, всяко домакинство в Смолян се нуждае от 10-15 кубика дърва за огрев.

„Дървеняците” с най-ниски сметки за ток

В областите Смолян и Кърджали потреблението на ток и фактурите за консумирана електроенергия през януари са по-ниски в сравнение с области с големи градове, където най-честият начин за отопление е чрез електроуреди. Причината е в традиционно използваното отопление на дърва, констатираха от австрийската компания EVN.  От дружеството посочиха, че през месец декември всеки втори клиент е потребил до 300 киловатчаса електроенергия. Средната стойност на фактурите при всички битови клиенти на EVN България за декември 2016 г. е 64,47 лв. с ДДС, което е 19,4% повече спрямо средната фактура от декември 2015 г., когато е била 53,99 лв. с ДДС.

„Плащаш, режеш, цепиш, ама е топло”

Денят започва или приключва по един и същи начин. Слизане в мазето, цепене на дърва и качване с чувалите до жилището. Дали това ще се извърши в 6,30 часа преди работа или в 18,30 след работния ден е въпрос на лична физкултура. Всичко е в името на топлината и семейния уют.
„Хамалогия голяма, но няма начин. Плащаш, режеш, цепиш, вкарваш в мазета, гаражи, където
има свободно помещение. После се започва носене към жилището чувал по чувал. Кръстът боли, но топлото си е топло”, споделят жители на двата областни града. Според тях, над 90 на сто от родопчани разчитат единствено на дърва и въглища за отопление през зимата. Без значение дали живеят в къща или апартамент.
„Регионът ни е такъв, че трудно биха се решили хората да заменят дървата с друг източник на топлина. Гори си имаме, имоти също, темата „газификация” все още е чужда, така че е напълно естествено хората да продължават да живеят в 21 век по начина, по който са го правили прародителите им преди два века”, коментират горски експерти.
„Направих си локално парно в апартамента, помогнах и на роднини да сторят същото. Във всяка стая имам радиатор, който е свързан с камината. Процесът не е лесен. Къртене, доста пари, но после-палиш и забравяш. Познавам десетки хора от града, които са направили същото. Няма как иначе. Токът поскъпва постоянно. Аз съм на дърва от години, а от 60 лева на месец през зимния период, сметките ми варират вече в порядъка на 100-120 лева. При положение, че съм на дърва. А, ако не бях? Средно за сезон плащам за отопление на твърдо гориво около 320 лева. А топлината от дърва е съвсем, съвсем различна от тази на ток. Друго е да седнеш пред камината на чаша вино, друго е да ти духа климатик, няма сравнение. Това е сметката”, споделя родопчанин, въвел в панелния си апартамент собствена топлофикация.

Бъди богат или мъртъв

Алчността в световната икономика и необходимостта от постоянно увеличение на мощностите в индустрията на почти всички отрасли предизвикаха климатични проблеми, които реално заплашват планетата. Това обаче удобно е оставено в миналото с гриф „Сбъркахме, но не бе фатално”. Сега нуждата от промяна по-скоро изглежда на изнасилване на гузната съвест. Като твърдението „Климатът би бил спасен ако спрете бедняци да карат старите автомобили (които ние произведохме) и се топлят с дърва и въглища”. Готвеното ново императивно послание от ЕС изглежда по-скоро така: Забогатей или умри! Конкретно за живеещите в 19 век граждани на Евросъюза от Родопите едва ли климатът и повишението с едно цяло и еди колко си пъти на прахови частици във въздуха би трогнало и променило начина им на живот. Според всички ясновидства на статистиците, те едва ли ще подобрят статуквото на битието си в следващите около 50 години, така че и печките с дърва не биха били заменени с алтернативен начин за отопление. Старите бараки пред дома също влизат в семейния албум като част от фамилията. Поне присъстват на снимките. С други думи-трошки на четири колела, някоя и поред употреба, задължителен склад за дървата и кюмюра ще продължат да бъдат част от официалните данни за праховите частици във въздуха на родопските градове. Защото отново според „ясновидците”, заплатите в Родопите са единствените, които не само че не бележат ръст, но и намаляват.
Бедността и алчността са най-големите беди за климата.
Жельо МИХОВ, smolian.com
На снимките:
В мазета…
… пред гаражи всичко е заредено
Камионите се движат целогодишно
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I