Безумия, наказания и изводи
Едно пътно произшествие успя да достигне до предела на обществената търпимост в Кърджали и да промени релефа на улиците в областния родопски град.
Датата е 3 май м.г. Около 23,00 часа 37-годишен мъж се прибира у дома при бременната си приятелка. Пресича едно от най-натоварените кръстовища, но в светлата част на денонощието. Стъпил е на „островчето”, което разделя пешеходната пътека. Смята, че е на безопасно място, когато е връхлетян от лек автомобил „БМВ”, който буквално прегазва скосения бордюр на тротоарната част и помита младия мъж. Не остава здрава част по тялото му. Вътрешните му органи са разкъсани, отчитат малко по-късно патоанатомите. Лекарите са категорични: 37-годишният Димитър не е могъл да оцелее от зверския удар дори само секунди след него ако е бил поставен на операционната маса. Месеци го делят от мига, в който ще стане баща. Но никога няма да види детето си…
След инцидента в Кърджали започна подписка с искане за спешни мерки срещу жертвите по пътищата. Последваха срещи между институции и решението – изкуствени неравности пред пешеходните пътеки, училищата и най-натоварените участъци в града.
Те са факт, както и цветята на „островчето”, което трябва да защитава пешеходците при пресичане, както и трябваше да защити Димитър.

Тук се води война и примирието никак не е близо

563 пътни произшествия са възникнали на територията на област Кърджали в рамките на миналата година. От тях 163 са били тежки. Статистиката става още по-зловеща. 215 ранени при катастрофи и 15 загинали на пътя! Повече от един труп на месец. „Изпратихме старата година и дано посрещнем новата с по-добро”, важи единствено за пожеланията край масата на 31 декември. Три са жертвите при ПТП от началото на тази година в Кърджалийско. Ранените са осем при общо 45 катастрофи.

Наказанието

Условна присъда получи 21-годишният водач, който прегази Димитър на „обезопасителен остров” между двете платна на пешеходна пътека в квартал „Веселчане” в Кърджали. 2 години „лишаване от свобода”, но само ако през следващите 48 месеца водачът отново престъпи закона.
Пробите за алкохол и наркотици са били отрицателни, но скоростта е била „умопомрачителна” за рамките на населено място, сочат експертизите.
Роднините са твърдо решени-ще обжалват решението на съда пред по-горна инстанция. „Смятаме, че не е преценена правилно обществената опасност при конкретния случай в сравнение с подобен род деяние. Загиналият млад човек е бил блъснат на пешеходна пътека от водач на автомобил, движещ се с много висока скорост в рамките на града, в район, в който е един от най-интензивния трафик в Кърджали”, посочва мотивите за обжалването адвокатът на опечаленото семейство Ясен Сариев.

Практиката: Условни присъди

Десетки случаи, свързани с пътни произшествия. От тях 6 със загинали. Това е само част от практиката на един от най-добрите адвокати в Южна България по подобен род съдебни казуси. Адвокат Ясен Сариев се сблъсква с мъката и болката на своите подзащитни от 2012 година. Водил е дела на пострадали при ПТП в Кърджали, Хасково, Асеновград, Стара Загора, София.
„Делата със смъртен случай на пътя обикновено завършват с условно осъждане. Ефективно наказание „лишаване от свобода“ бе наложено на водача при зверската катастрофа от 8 януари м.г., когато лек автомобил „Фолксваген” се блъсна в бетонов стълб в Кърджали. Това е и една от най-тежките присъди в региона за подобно престъпление. Шофьорът получи 3 години и 2 месеца затвор. Там имаше употреба на алкохол, превишена скорост и резултатът-един загинал пътник в превозното средство и друг ранен. Много от делата обаче не приключват по този начин. Ниският размер на наказанията и прилагането на „Условно осъждане“ се обуслява на първо място от предпоставките, при които се допуска приложението му, от „непредпазливост” като форма на вината при тези престъпления, обществената опасност съобразена към всеки отделен случай, съпричиняване на вредоносния резултат от страна на пострадалия и правната възможност делото да се гледа по реда на „Съкратено съдебно следствие“, при което по закон съдът е обвързан и редуцира наказанието с 1/3”, посочва адвокат Ясен Сариев.

Болката и съветите

Ужас и мъка. Това се чете в очите на близките на пострадали и загинали при пътни инциденти. Единственото им искане и очакване е за справедливост и възмездие, които да получат от правораздавателните органи в България, казва адвокат Сариев.
„Разбиранията за справедливост при всеки човек са различни. Преценя обаче единствено съдът. Болката на близките е неизмерима. Няма как да се каже-тя струва 20-30-100 хиляди лева. За съжаление обаче болката се овъзмездява единствено в парична форма и по справедливост. Много от хората не са запознати с правата си в това отношение. Моят съвет е да ги търсят. Тяхното здраве, болки и страдания, дори чувства са защитени от Закона в тази държава. Самият процес това да стане факт е сложен и за него е необходима професионална подготовка, като за това са адвокатите. При всяко произшествие пострадалият може да потърси обезщетение, което му се полага по Закон. При пътен инцидент, моят съвет е, да се претендира за обезщетение, като законът предоставя две възможности – срещу прекия причинител на вредата и пряко срещу застрахователя. В определен от закона срок застрахователят е длъжен да обезщети пострадалото лице. Ако размерът не удовлетворява пострадалият, то той може да предяви съдебен иск. Това е също така един дълъг процес, и отново съветът ми е пострадалите да потърсят професионална помощ от адвокат. При случаи на пострадали при пътнотранспортни произшествия продължителността на делото пред първа инстанция е различна в зависимост от фактическата и правна сложност, но обикновено отнема около 10 месеца до година заради всички експертизи и следствени действия, които се извършват. Затова и хората трябва да бъдат търпеливи”, съветва адвокат Сариев.

Опасни улици: 626 карат без книжки, 500 с алкохол!

Улиците в област Кърджали са едни от най-спокойните в България откъм криминални деяния, но пък откровено стряскат с опасностите, които идват от водачите на превозни средства. Данните за региона за нарушения на пътя на глава от населението меко казано смущават.
626 водачи са били спипани в рамките на м.г. да управляват автомобили без шофьорски книжки, сочат данните на Областната дирекция на МВР. Вече се трупат и случаите от началото на 2017 година. 500 шофьори са установени зад волана в областта след употреба на високоградусови питиета през 2016-та. На 295 от тях дрегерът е отчел съдържание на алкохол в организма под 1,2 на хиляда. Сериозните пиячи пък са били 205. Пробите им са отчели над 1,2 промила.

28 месеца за „справедливост”…

28 месеца за едно убийство на пътя в пияно състояние, отеква в съдебните зали.
Четири години и 6 месеца в затвора ще лежи бизнесмен, който уби на пътя 44-годишен мъж в Кърджали. Това решиха окръжните магистрати след като делото бе върнато за ново разглеждане от Апелативния съд в Пловдив.
43-годишният строителен предприемач бе признат за виновен за причинена смърт по непредпазливост на едно лице и нанасяне на телесни повреди на друго.
Инцидентът стана през нощта на 30 октомври 2014 година в Прилепци.
Виновният водач управлявал лек автомобил под въздействието на алкохол. На завой мъжът загубил контрол над колата, излязъл извън платното и ударил двама мъже. Шофьорът напуснал мястото на произшествието. Малко по-късно единият от блъснатите умира в болницата…
Съдът в Кърджали даде първоначално 5-годишна ефективна присъда на водача. Апелативният в Пловдив обаче върна делото за ново разглеждане. Прокуратурата край Арда трябваше да състави нов обвинителен акт, в който да бъде посочено дали загиналият при катастрофата е бил… „предвидима” или „непредвидима” опасност на пътя пред водача, както и дали скоростта от 47 километра в час е била „несъобразена”.

Думата е на защитата

Случаите на причиняване на смърт на пешеходна пътека, ясно обозначена с пътни знаци и маркировка, при движение с превишена скорост, трябва да бъдат наказвани с ефективно наказание лишаване от свобода, категоричен е един от най-опитните при подобен род дела адвокати в региона - Ясен Сариев.
„Макар и по-ниски, наказанията за подобен род провинение на пешеходни пътеки трябва да окончават със затвор за виновните. Само по този начин може да се постигне ефектът на генерална превенция на пътния травматизъм. Един от начините за въздействие с цел да се намали скоростта на пътя и увеличи отговорността на водачите. В противен случай може да не се породи необходимия общопревантивен ефект на наказанието към цялото общество, включително и върху самия извършител“, е мнението на защитника на пострадалите в лицето на адвокат Ясен Сариев.
„Всяко едно правило от закона и правилника за движение по пътищата е писано с цената на човешка кръв. Всяко едно негово погазване се напоява със сълзи”. Това е изводът и мнението на гражданите.
Жельо МИХОВ
24smolian.com

На снимките:
Адвокат Ясен Сариев;
„Островчето”, на което загина 37-годишен мъж;
Страшните „монументи” на високата скорост;
Това остана от автомобила на румънско семейство, което загина по пътя за „Маказа”
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I