17 кандидат–осиновители от област Смолян са били вписани в Регистъра на осиновяващи през м.г., като техният брой вече е 21. Това обяви директорът на „Социално подпомагане"-Смолян Петя Пампорова. От Регионалната дирекция отчетоха като „активна" изминалата 2016 година.
След въведените промени в Семейния кодекс, още от 2009 г. се е облекчила  и ускорила процедурата за вписване в регистъра за пълно осиновяване на децата, които не са потърсени от своите родители в шестмесечния срок от датата на настаняването по административен ред, като се даде възможност за извеждането им в сигурна семейна среда чрез осиновяване. „Съветът по осиновяване към РДСП–Смолян в своята политика прилага подход, който позволява в максимална степен да се защитят интересите на детето, като се избере най-подходящата семейна среда за неговото развитие и отглеждане. С всяко решение на Съвета са гарантирани правата и най-добрия интерес на детето", посочи Петя Пампорова.
Най–често срещаните проблеми през цялата 2016 година при работата на Съвета са били свързани с липсата на кандидат–осиновители, мотивирани да отглеждат деца с увреждания, деца с малцинствен произход или деца на по–голяма възраст, коментира гл.експерт „Закрила на детето" в РДСП Цеца Данчева. В края на изминалата 2016 година в регистъра на деца за пълно осиновяване са вписани 34, като една голяма част от тях са на по-голяма възраст, такава каквато кандидат–осиновителите български граждани трудно вземат решение да осиновят.
Тъй като нормативната уредба дава възможност на кандидат-осиновителите да заявят и изберат в кои регистри, водени от РДСП на територията на страната, да се впишат и да се разглеждат от съветите по осиновяване, към 31.12.2016 г. вписаните кандидат-осиновители в Регистъра на осиновяващи при условията на пълно осиновяване са общо 1260, като само през 2016 г. са вписани 688 кандидат-осиновители, в това число 17 вписани кандидат–осиновители, които са с постоянен адрес в област Смолян. Към момента вписаните кандидат-осиновители по постоянен адрес са 21.  
През изминалата 2016 година 38 деца са осиновени, като 8 от тях са осиновени чрез международно осиновяване и 30 деца са осиновени в страната. Една голяма част от осиновените деца в страната са бебета, докато осиновените чрез международно осиновяване са деца на по–висока възраст.
През изминалата година са взети 12 решения за вписване в регистъра за международно осиновяване, след като у нас са изчерпани всички възможности за намиране на родители на децата.
„Не по–маловажни остават все още въпросите, свързани с нагласите на кандидат–осиновителите и очакванията им към децата за осиновяване. При разговор и консултиране на кандидатите се обръща внимание на факта, при извършването на проучване за вписването им в Регистъра, следва да обмислят добре категоричните изисквания към детето, което желаят да осиновят като възраст, пол и етнос, които в една или друга степен удължават периода на осиновителната процедура, а именно колкото повече и по–категорични са изискванията и очакванията, на които според тях трябва да отговаря осиновеното дете, толкова по– дълъг е периода на изчакване", коментира още Данчева.


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I