Минните дружества в региона отчитат положителни финансови резултати, въпреки че през миналата година пазарът на цветни метали достигна 8-10-годишен минимум на цените на оловото и цинка. „Горубсо-Мадан" приключи 2016 г. с най-добрия резултат за последните 19 години като производство на концентрати, посочи изпълнителният директор на дружеството Сергей Атанасов. Добивът на руда през миналата година достигна 288 хил. тона. Над 3.5 млн. лв. са инвестициите през годината, като основна част са вложени в нова техника. Преобладаваща част от средствата са насочени за ново поколение минно оборудване, което значително повишава производителността. То заменя досегашната техника и рудодобивни технологии, наследени от 50-60-те години на миналия век. През тази година се предвижда доставката на още 11 съвременни машини, с които ще продължи преоборудването на предприятието. Според директора на „Горубсо-Мадан" печелившата стратегия в бранша е да се правят дългосрочни инвестиции в преоборудване и внедряване на нови технологии.
Над 4.5 млн. лв. нови инвестиции се планират в дружеството за 2017 г., заяви  още  Атанасов.
Рудодобивното предприятие отчита през миналата година 20 процента увеличение на добитата руда и концентрат. Данните за 2016 г. потвърждават тенденцията на устойчив ръст на производство за последните 5 години.
Показателно според Атанасов е, че през последните 5 години дружеството не е на загуба, въпреки големия размер на инвестициите, старите задължения и кредитите. Предприятието е стабилизирано след кризата през 2012 г., когато след поредица от стачки задлъжнялото дружество смени собствениците си.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. хубаво беее, ама заплатките са мутьки

    ОтговорИзтриване
  2. Най-добра година казват а януари месец работниците ще имат санкции смях

    ОтговорИзтриване
  3. Много ниски заплати за подземни работници.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I