Административният съд в Смолян отхвърли претендираният иск за 50 000 лева по Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица.
Както вече 24smolian.com писа, жалбата бе подадена от М.К. Смолянчанинът обжалва заповед на областния управител, с която му е отказано изплащане на еднократно обезщетение по този закон.
Припомняме, че жалбоподателят предяви иск за 50 000 лв. обезщетение, с искане към съда да разгледа действията на партийните и държавни власти в периода от 1912 г. - 1944 г., и от 1944 г.- 1989 г. В нея се твърди, че е била погазена тогава действащата Конституция на страната, свързана ту с насилствена смяна на имената на помаците, ту с тяхното връщане, което е създало разслоение, подозрение, съмнение, недоверие, негативизъм, неприязън, отдалечаване, дори омраза в членовете на едно семейство, на една фамилия и на цели родове, свързани помежду си, които заедно с другите действия на изчукване и изваждане на надгробните плочи (камъни в гробищните паркове) на неговите предци, заедно със смяната на имената върху паметните плочи на героите загинали във Втората световна война и неизградените паметници и поставени паметни плочи на тези загинали в Първата световна война и през Балканската война, заедно със забраната за изповядване на своята религия, бит и култура, са правени и е постигнат почти успешен опит за пълното изопачаване на неговия произход, респективно на цялото помашко население на страната, посочват от пресцентъра на Административния съд в Смолян.
Магистратите счетоха, че по същество жалбата е неоснователна и оспорената заповед на областния управител на област Смолян е съобразена с решението на Централната комисия, компетентна да се произнесе при липсата на достатъчно писмени доказателства по наличието на репресия, по нейния вид и продължителност спрямо определено лице, и затова като е оставил искането на М.К. за заплащане на еднократно обезщетение за изтърпяна репресия по ЗПГРРЛ без уважение, административният орган е постановил законосъобразен акт.
Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок от съобщаването на страните пред Върховен административен съд.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I