Деца от родопското село Давидково събраха пари за обувки на свой съученик. Благородният жест станал факт след като на шестокласника Митко му се скъсала едната обувка по време на игра в двора на местното училище, пише „Марица".
Тъй като знаят, че родителите му нямат с какво да му купят нови, хлапетата събрали от джобните си с идеята те да му подарят нови обувки, но не намерили в селото откъде да ги купят. Тъй като не намерили обувки, му взели със събраните средствата храна.
Митко и сестричката му Лиляна са от близкото до Давидково село Вълчан дол. Съдбата им нашумя преди 7 години заради огромната мизерия, в която живее семейството.
Доходите във фамилията са само 130 лева от социална пенсия, която майката взима по болест, детски добавки и еднократни социални помощи. 60-годишният им баща Ангел Хайтов от три години е на легло след два поредни инсулта. Той се оказал и със счупена става на крака и заболявания.
Общината и социалната служба в община Баните му осигурили лечение и прегледи, тъй като с години назад имал неплатени здравни осигуровки. Управата и социалните покрили и неплатените вноски, за да може да бъде приет в болница, но мъжът се нуждае от скъпо лечение и от операция за подмяна на става, която струва около 2000 лв. 
Още преди да се разболее, домът му стана известен като Къщата на мизерията, тъй като местните са единодушни, че няма по-беден живот от този на семейството на Лили и Митко. Някога Ангел бил багерист и фадромист в Минстрой, след това работил и в дърводелски цех, но много години след това не се хващал никъде на работа.
"Купуват хранителни продукти, вместо да им дават пари, тъй като майката трудно се справя с преценката за какви продукти да ги харчи. Децата са много хубави, добри и умни. Каквото и да става, е добре, че са заедно. Те ще пораснат, не бива да им се търси друга съдба, освен да са си в семейството. Кой с каквото може, им помага, но хората тук, в района, нямат голяма възможност да отделят", обясняват местните.
Акцията на учениците за закупуването на обувки на Митко се разчула във Фейсбук и собственичка на фирма за спортни стоки от Хасково с корен от село Давидково Лидия Садова облякла децата.
Тя и сестра Събка Кокалова подарили нови спортни екипи с елечета, тениски и пратили екипи и на родителите им. Оставили и 150 лв. при домакинката на училището да се купуват хранителни продукти и хигиенни препарати всеки петък за братчето и сестричето.
Снимка: „Марица"
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I