На 25-о място сме по средна заплата

Смолянчани работят средно за 712 лева на месец, като областта е на 25-о място в страната по размер на средното трудово възнаграждение в края на м.г. Това сочат данните на Националната статистика за последното тримесечие на 2016 година. Областта е на 33 лева от дъното в класацията, на която е Видин със средно възнаграждение в размер на 679 лева. Родопчани пък получават средно на месец с 624 лева по-малко от това, което вземат работещите в столицата.
Най-високи заплати в региона получават наетите лица в икономическите дейности „Производство и разпространение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" - 1 045 лв., „Добивна промишленост" - 1 036 лв. и „Операции с недвижими имоти" - 994 лева. Най-ниско платени за последните три месеца на м.г. са били служителите в секторите „Административни и спомагателни дейности" - 446 лв., „Транспорт, складиране и пощи" - 457 лв. и „ Хотелиерство и ресторантьорство" - 514 лева, посочват от статистиката.
Най-висока средна месечна работна заплата в страната получават наетите в областите София (столица) - 1 336 лв., Враца - 967 лв., Стара Загора - 964 лв. и Варна - 941 лева.
Наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Смолян към края на декември 2016 г. се увеличават с 2.7% спрямо края на септември и достигат 32.8 хил., като увеличението на наетите в обществения сектор е с 1.2%, а в частния сектор - с 3.2%.
Спрямо края на третото тримесечие на 2016 г. най-голямо увеличение на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности „Култура, спорт и развлечение" - с 71.4%, „Административни и спомагателни дейности" - с 62.1% и „Хотелиерство и ресторантьорство" - с 51.2%.
През четвъртото тримесечие на м.г. средната месечна работна заплата за област Смолян нараства спрямо третото тримесечие на 2016 г. с 1.0% и достига 712 лв. при 990 лв. за страната. За обществения сектор средната месечна работна заплата е 845 лв., а за частния - 672 лева.
С по-ниски средни възнаграждения от Смолян са единствено работещите в Благоевград, Кюстендил и Видин.


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I