Остават броени дни до изборите за парламент. Тази кампания е по-различна от досегашните. Кандидат-депутатите са заложили предимно на срещите с хората, на  които да представят приоритетите в програмите си. Липсват пищни откривания с концерти, послания по медиите, единици кандидати имат билбордове, а по-големите партии единствено поставят плакати. Мераклиите за депутати явно са на мнение, че най-добрият вариант са срещите „очи в очи" и фейсбук, където хората могат да се информират за посланията, срещите им и какво предлагат.
И т.нар. електорат и кандидатите за власт вече се измориха от избори. Те станаха направо като ежедневие. Хората вече не вярват на никой и на нищо.

Урните и кутиите за дарения за болни деца

„Не се чувствам европейка, чувствам се по-зле отвсякога. Знаете ли кое е странно, говорят за инфраструктура, за разкриване на нови работни места, за образование, а то не останаха хора в Родопите. За кой ще е всичко това? През тези години не мога да си отговоря на едни въпрос: защо не увеличават доходите на хората. Ако взимаме европейски заплати всичко ще се подреди – хората няма да ходят в чужбина, ще си плащат всички сметки, ще се хранят и обличат нормално, ще ходят на почивки и ще ползват инфраструктурата. Как пък все няма пари за заплати и пенсии, а за избори има? Има и за увеличение на заплатите на депутатите, президента и другите. Ето за тези избори  30 милиона ще отидат. Има пари, но умишлено не вдигат доходите, да умираме и да се мъчим. Е, няма такава държава, където умират хора, защото нямат пари за лечение. Навсякъде се търсят пари за дечица. По магазините има поставени кутии, за да се събират средства. Как се чувстват горките родители, детето им да умре, защото нямат пари да го лекуват. В 21 век. Отвратена съм! Знаете ли, когато отида да гласувам ще ги зачертая всичките, с много голямо удоволствие. Хем съм гласувала, хем за никой". Това сподели 50-годишна жена от Смолян.

Отчаянието

„Най-странно е, че една от големите партии ни призовава да гласуваме за промяната. Ами те какво направиха като са били във властта толкова много пъти. Сега ще ми говорят за промяна. Популизъм и лъжи. Само приказки, ама с приказки можеш ли тока да си платиш и да се нахраниш? Всеки гледа да вземе властта, дотогава обещания. 30 години ни лъжат, ама то скоро няма да останат и хора, които да лъжат. Дъщеря ми е на 35 години с две висши образования и ще ходи в Англия за шест месеца да работи селскостопанска работа, за да плаща кредити, които е взимала, за да живее. С жена ми ще гледаме двете внучета, съпругът на дъщеря ми почина преди години. Страшно е. Геноцид спрямо собствения си народ да водиш. Бежанците да взимат над хиляда лева на месец, а за българските деца –нищо. Дъщеря ми казва „Татко, не мога да разбера как доходът не ми стига да взема кредит от банка, а за детски да взема е голям. Отчаяни сме", разказва 67-годишният Сотир от Смолян.

България на две скорости

„Политиците живеят в съвсем друг свят. Те не знаят какво е да се събуждаш всеки ден и да се чудиш какво да платиш и какво да ядеш. Вечер си казваш, оцелях и днес, а на другата сутрин същото. Убиха ни душата, надеждите, всичко. Разделиха деца от родителите  и съпрузите, защото само в чужбина може да печелиш, в собствената си държава – не. Да сте виждали политик да се вози в автобус, да чака на опашка в магазин, да чака пред лекарски кабинет. Не, няма да видите, животът за тях е прекрасен, затова искат властта на всяка цена. Сега ни се усмихват, срещат се с нас, а после до следващите избори няма да се сетят за нас. Ама и ние сме будали, защото все им гласуваме доверие. Заслужаваме си съдбата и участта", с болка споделя предизборните си мнения пенсионерка от смолянско село.

Избори докато има избиратели

„Все имам надежда, че ще тръгнем по друг път. В Смолян и областта се направи много последните години. Затова ще се доверя на тези хора, които показаха, че спазват обещанията си и това, което е направено се вижда. Имаме си нов обходен път, оправени улици, прекрасна спортна база, басейн, санирани блокове и много други придобивки. Ако оправят доходите на хората и ги увеличат ще започнат да се връщат в Смолян. Градът ни е прекрасен и спокоен, но ако не се оправят заплатите, хората ще напускат. България не е само София и големите градове, трябва да има държавна политика и към другите населени места", изразява мнението си по темата Валери.
„Да ви кажа хората колкото и да плюят и да казват, че няма да гласуват, ще отидат до урните. Вместо да плюем този или онзи политик и да оплакваме трудното си ежедневие нека отворим очите и ушите си, за да сме наясно какво ни се поднася като обещания, защото популизмът и лесните обещания взимат връх. Аз като смолянчанка не мога да си затворя очите пред напълно обновения ни град. След Тодор Живков толкова много не се е строило в Смолян. Освен местната,  заслуга има и централната власт, защото тя отпуска голяма част от средствата. Все се чудя как се получи след като общината наследи толкова много задължения от предишния кмет. Като виждам какво е реално свършено като инвестиции, мога да им повярвам да им се доверя, защото обещанията са спазени. Ще очаквам от тях ръст на заплатите и пенсиите, да обърнат внимание на социалната политика". Това е мнението на Надежда по темата какво очакват избирателите от бъдещите кандидат-депутати.
Такива са настроенията на повечето хора десет дни преди изборите. Рядко обаче можеш да срещнеш родопчани, които не се притесняват да изразят мнение и изобщо да имат мнение. Страшно е, че голяма част от хората проявяват  пълна апатия и безразличие към изборите и то от отчаяние и безпътица. Тези хора почти никога кандидатите за народна любов не могат да обхванат,  нито да привлекат на своя страна. По принцип те се срещат със свои симпатизанти и партийни членове, които нямат нужда да бъдат убеждавани за кого да гласуват. Пак ще изпаднем в порочния кръг симпатизанти и членове на партии да  изберат тези, които да ни ръководят, а огромната мълчалива маса от хора пак ще остане нечута. Кандидатите за политици трябва да променят предизборните си стратегии, за да обхванат тези, които са абсолютно апатични към тях. Иначе избори до дупка и докато все още има избиратели.                          
Николай Михайлов
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. На нашата улица Маесто Атанасов се работи усилено. Така винаги преди избори. След изборите пак-КАЛ! ....по старо му до следващите избори.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I