Под председателството на областния управител инж.Момчил Караиванов в Смолян се проведе заседание на Регионалния съвет за развитие на Южен централен район. Присъстваха представители на министерства, на областните администрации на Пловдив, Пазарджик, Кърджали и Хасково, кметове на общини от петте области, представители на национално представените работодателски организации и синдикатите, както и представители на академичните среди.
Инж. Караиванов изказа благодарности към членовете за оказаната подкрепа относно искане за допълнителна финансова помощ за НАО „Рожен".
„За нас остана паметно вашето заседание в град Хисаря с решението да бъде поискана допълнителна финансова помощ за НАО-Рожен. Тези 540 хил. лв., които вече са факт и които ние ще получим през следващите месеци, са от изключителна важност за Националната обсерватория, тъй като те ще помогнат да обновим апаратурата за наблюдения, да направим необходимите ремонти на телескопите, така че те да работят ефективно", заяви проф. Евгени Семков от Института по астрономия към БАН.
Бяха представени и възможности за съвместна работа с РАЦ  на БАН в Смолян, както и съвместни инициативи, реализирани до момента.
Старшият икономист от Института за пазарна икономика Петър Ганев представи Регионалният профил за 2016 година на Южен централен район. Той акцентира върху икономическите тенденции, демографския профил и особеностите на пазара на труда. Като основни проблеми бяха очертани – недостигът на квалифицирани кадри и намаляващият брой на населението в трудоспособна възраст.
Областният управител Момчил Караиванов представи приоритетните инфраструктурни проекти за област Смолян – ГКПП „Рудозем-Ксанти", ГПК-Смолян, необходимостта от работно проектиране и поетапно изграждане на частична трета лента по „Път ІІ – 86 Асеновград-Чепеларе", необходимостта от  проучвания за скоростни отсечки по пътя Смолян-Асеновград. Той обясни важността на доброто състояние на пътните артерии, които са единствената транспортна връзка за региона ни. Презентира постигнатия значителен напредък по тези проекти през последните години.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Баси тъпия народ сме щом още ни пробутват тези лъжи и ае стига с тия просяци от обсерваторията с 30 000 лева ток на месец!!!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I