Продължава негативната тенденция по обезлюдяването в Смолянско, както и намаляване на жителите в областта.
Седем населени места в региона са без нито един жител, а две са закрити. Населението за последните десет години е намаляло с над 20 хил.души, а само за последната година с 2 176 човека.
Без нито един жител са селата Малко Крушево, общ. Баните, Водни пат, общ. Девин, Кокорци, общ. Рудозем, смолянските Баблон, Сливово и Чамла.
34 села са с до 10 жители, като три от тях са само с по един, а 20 са с до пет жители, става ясно още от изнесените данни от Николай Славов от Териториално статистическо бюро –ЮГ в Смолян. Заличени от картата са селата Фабрика и Мързян в община Златоград.
Продължава и тенденцията на застаряване на населението в областта, като в края на 2016 г. лицата на 65 и повече години представляват 22,2% от населението на областта.
По последни данни жителите на областта са 109 425 души, при 129 731 души през 2006 г. Това поставя Смолянска област на едно от последните места в страна в негативната статистика, като след нея е само Видин.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. ТВА РОБСКО ПЛЕМЕ ТРЯБВА ДА ИЗЧЕЗНЕ

    ОтговорИзтриване
  2. Значи на най чистите българи в България викаш "робско племе".спокойно куче лайняно ще те намерим и ще изчезнеш.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I