Анкетно проучване за мнението на обществеността относно използването на възобновяеми енергийни източници, опазването на околната среда и качеството на атмосферния въздух бе проведено в Смолян. То се реализира във връзка с Норвежкия проект „Прилагане на мерки за енергийна ефективност и възобновяема енергия  в три сгради на територията на община Смолян".
Анкетирани са били 239 души. Данните от проучването ще бъдат използвани в действията на Община Смолян в посока създаване на чиста и екологична среда за живот в планинския град.
9,2% от анкетираните са отговорили, че домакинството им има 3 или повече автомобила. Увеличава се делът на домакинствата, избиращи използването на пелети и електричество за отопление – 18,4%, въпреки че е много по-малък от използващите дърва и въглища. Положителна е тенденцията към увеличаване дела на домакинствата, които използват соларни панели – 11,7 %, както и броят на тези, които биха използвали такива – 22,5%. Хората съзнават, че основният замърсител на въздуха в Смолян са печките с дърва – 73% са посочили този отговор. Има необходимост и трябва да се търсят възможности за подпомагане на хората за внедряване на енергийно спестяващи мерки и за използване на възбновяеми източници в домовете им, сочи анализът на анкетата.
Зам.-кметът Марин Захариев посочи пред медиите, че това е поредният успешен проект на Община Смолян, който вече приключи. Подменена е горивната база и отоплителна инсталация за използване на биомаса (пелетно гориво) и инсталиране на соларна система за битово гореща вода в сградата на детска градина "Родопчанче" (ОДЗ №3). Подменена е и горивната база в сградата на ОУ "Проф. Д-р Асен Златаров"(ІІ ОУ).
Съгласно енергийните обследвания на двата обекта се очаква да се спестява около 437,5 МWh/годишно, т.е. около 60%.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I