100-годишнина от рождението на свещеник Константин Канев ще отбележат тази седмица в Момчиловци, съобщи кметът на родопското село Сийка Суркова. Тържествата в памет на отеца, са включени в  програмата на празниците на Момчиловци, които са от 19 май до 1 юни.
Разкази и спомени за отец Канев ще бъдат представени на честването на 20 май в залата на читалище „Светлина 1925".  По повод вековната годишнина ще се издаде вестник за Константин Канев. Инициативен комитет от Момчиловци предвижда да започне дарителска кампания за набиране на средства, с които да бъдат издадени ръкописи на свещеника. Той е автор на 3 книги за Родопите,  а като наследство оставя и още ръкописи на неиздадени творби. Сладкодумен разказвач за историята на Момчиловци и Родопите, Константин Канев е запомнен и като свещеник, който наистина бе духовен водач.
Кулминацията на празниците на Момчиловци е честването на деня на Св. Св. Константин и Елена. Църквата в колоритното родопско село отбелязва на 21 май храмов празник. Най-разпространените имена в Момчиловци от векове са Константин и Елена, посочи Сийка Суркова.
Празникът на Момчиловци  се организират от кметството, подкрепено от Община Смолян и съвместно с НЧ"Светлина 1925", храм "Св.Св. Константин и Елена", ОУ "Св.Св.Кирил и Методий" и детска градина "Изворче".
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I