На Родопите и България трябват хора като Христо, посочи Захариев. Родопска гайда даде началото на Планинарската среща
Зам.-кметът Марин Захариев откри традиционната Планинарска среща в памет на алпиниста Христо Христов, който преди 13 години изкачи Еверест и остана под върха завинаги.
"Все повече деца и млади хора всяка година по това време идват, за да почетем Христо и да възпитаваме на спорт и природосъобразен начин на живот. Сигурен съм, че той ни  гледа някъде отгоре и се радва, че продължават нещата, започнати от него. На Родопите и България трябва хора като Христо. Вечна му памет !", каза при откриването Захариев.
„ 13 години,  откакто нашия приятел си отиде, но той е между нас. Сънуваме го, спомняме си за него. Той продължава да е жив в нашите сърца. Виждам в очите на децата как ги привличат въжетата и това ме радва. Красотата,  която ни дава планината ни води напред и желанието на човека да изкачва върхове никога няма да угасне”. Тези думи сподели Сотир Стойчев,  алпинист и приятел на Христо. Двамата заедно са катерили много върхове. 
Планинарската среща  започна с изпълнение на гайда от Стамен Гърбелов, близки и приятели на Христо Христов сведоха глави в негова памет.
Събитието се провежда на изкуствената стена за катерене при екопътека „Невястата”. Тя се намира над параклиса „Св.Пантелеймон” по пътя Смолян-Пампорово. Общината осигурява  безплатен транспорт  от храм „Св.Висарион Смоленски” и обратно. С помощта на инструктори, от 10 до 14.00 часа, ще могат да се използват съоръженията. С безплатен достъп са  изкуствената стена за катерене, Железен път - системата от метални стълби и парапети, позволяваща преодоляването на труднодостъпни скални терени, екипирани турове за скално катерене и Алпийски тролей. От 14.00 часа ще бъдат наградени най-добрите млади катерачи и ще бъде закрито състезанието. Над  100 деца участват в планинското катерене, а състезанието преминава с много емоции.   
За поредна година турнирът се организира от община Смолян, местният клуб по алпинизъм „Христо Христов” и Сдружение „Свободно европейско общество.
Христо Христов направи безкислородно изкачване на Еверест на 20 май 2004 г. и на слизане остана завинаги под върха. Паметни са неговите думи: „ Не е важен върхът, а пътят, извървян до него”.

24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I