www.24smolian.com

Ученици превеждаха на 4 езика откъси от творби на Николай Вранчев

четвъртък, 18 май 2017 г.0 коментара

В Регионалната библиотека в Смолян се проведе тържественото отчитане на резултатите от конкурса за превод на художествен текст на английски, немски, руски и испански език. Той се организира за десета поредна година на името на патрона на библиотеката Николай Вранчев - виден книжовник, писател- преводач и общественик, заемащ достойно място в историята на нашия народ и Родопския край.
Тази година конкурсът е посветен на 135-годишнината от рождението му. За целта бе избран откъс от „По висините на Орфея", предназначен за ученици от първа възрастова група 8-9 клас и "По висините на Родопа", предназначен за ученици от втора възрастова група 10-12 клас. Присъстващите, участници и гости, имаха възможност да видят мултимедийната презентация за живота и творчеството на този високо ерудиран интелектуалец от Родопите, както и да чуят куплет от песента" Яжте и пийте", който превеждаха, за да усетят по-добре атмосферата от бита, историята, културата, психологията на родопчани от онзи период.
Тази година бе присъдена и една специална награда на СУ"Антим I"-гр.Златоград за проявена творческа активност и инициативност с най-голям брой участници.
Наградите бяха връчени от Валентина Василева - Директор на дирекция „Обществени дейности и заетост".

Изпрати :

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I

 
24 СМОЛЯН