Родопчани намалиха цигарите и алкохола, наблягат на мляко и картофи

Родопчани намалиха драстично алкохола и цигарите, на първо място са в страната по употреба на кисело мляко и картофи, но въпреки това успяват да спестят едва по 174 лева средно на година.
5 618 лв. е общият среден доход за 12 месеца на лице от домакинството в област Смолян през м.г., сочат данните на Националната статистика. В същото време разходите на едно лице излизат на 5 444 лева годишно. Отново основният източник на средства в едно семейство е работната заплата, формираща близо 57 на сто от бюджета на фамилията. На второ място са пенсиите с 24,4% от общия доход. Смолянчани са харчили с 11,5 на сто повече през 2016 година спрямо предходната. С 21% по-малко е бил ощетен семейния бюджет за цигари и алкохолни напитки. Пушачите са употребявали средно по 488 броя цигари през годината при 716 папироси през 2015 г.
32,6 на сто от разходите средно на лице за година са били за храна. Най-много родопчани са харчили за жилищно обзавеждане и поддържане на дома-78,5 на сто от разходите средно на лице от домакинството.
Област Смолян е на първо място в страната по фактическото потребление на кисело мляко (61.9 кг), млечни масла (2.9 кг), плодове – пресни и замразени (68.2 кг) и картофи (61.6 кг) на лице през 2016 г. В сравнение със средните количества за страната потреблението на кисело мляко е със 125.1% в повече, на млечни масла – със 190.0%, на плодове – с 39.2%, а потреблението на картофи - със 124.0%.
Над средното за страната е потреблението на хляб и тестени изделия, брашно, ориз, яйца, олио, захар, зеленчуци и зеленчукови консерви. По-малко от средното за страната е потреблението на месо, риба и рибни продукти, сирене, алкохолни и безалкохолни напитки.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I