РИОСВ – Смолян ще провери пунктове за изкупуване на охлюви в комплекс „Пампорово" и в селата Гьоврен и Триград, съобщиха от Екоинспекцията. Разрешение за изкупуване на охлюви имат 3 пункта, подали уведомления до 1-ви май 2017 г.
Проверките ще са за спазване на изискванията на Закона за биологичното разнообразие и дали се събират маломерни охлюви. Според закона, пунктовете трябва да са оборудвани с хладилно помещение, калибровъчно сито с диаметър на отворите 28 мм, какъвто е минималният размер на събираните и изкупувани охлюви, и подходящ амбалаж за съхранение и транспортиране. Отговорниците на пунктовете са задължени да връщат незабавно в природата предадените маломерни охлюви.
При констатиране на нарушения, съгласно законодателството се предвиждат глоби от 100 до 1000 лв. - за физически лица и от 200 до 5000 лв.- за юридически.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I