„Ще запознаем със ситуацията областния управител на Смолян за атаката, предприета спрямо нас, в Гърция. Ще молим за съдействие от негова страна за намеса на Външно министерство", заявиха за 24smolian.com родопски собственици на имоти край плажовете в Миродато. Те са убедени, че са станали обект на несправедливи обвинения от страна на медии в южната ни съседка.
Както вече писахме, брожение от страна на гърците към родопчани, собственици на имоти и земи край Беломорието, тече с пълна пара в Гърция. Местната преса нагнетява обстановката с писания от рода, че нашенците превземат земите около морето им и това щяло да попречи на местния бизнес. Местните искали проверка от страна на властите на имотите, собственост на българи, за да установят дали са законни, като вкарвали сериозна нотка за съмнение в това. Според собственици на имоти, проверките се очаква да се извършат в рамките на следващите две седмици.
„Много сме притеснени от случващото се, тези атаки според нас не са случайни и недоумяваме, какво става. Когато купувахме имотите ни се казваше, че няма проблеми на въпросните места да поставим сглобяеми къщи. Това и направихме, а сега чуваме, че някой поставя под съмнение законността на имотите, за които имаме нотариални актове, а за постройките не е използвана и лопата цимент", коментираха за 24smolian.com част от българските собственици в Меродато, потърпевши от гръцката атака. Повечето от тях са закупили земеделски земи, върху които нямат право на строеж. „Затова постройките са сглобяеми. Изцяло с дървен материал, върху метално скеле. Поставени са върху автомобилни гуми за по-лесно преместване. По-скоро представляват фургон и нямат нищо общо с масивен строеж. Около двадесет подобни постройки на родопчани има в района на Миродато. Още десетки има и в околностите на други села. Използваме ги за отдих през уикенда", коментира собственичка на сглобяема къщичка за 24smolian.com.
Нашенци недоумяват и от твърденията, че пречат на местния бизнес, тъй като според тях те допринасят за развитието на икономиката в северната част на Гърция.
 „Ние купихме земите си от местни жители, харчим парите си там, плащаме данъци и имат ръст на туризма благодарение на нас", коментираха още собствениците от Златоград, Смолян и Рудозем.
Всички имоти са свързани към водопроводната мрежа, а някои вече имат и ток. Те са категорични, че ще сезират всички възможни институции за проблема.
„Ние сме в Европейския съюз, имаме равни права и задължения. По европейските норми сме едно цяло, а в един момент получаваме подобни обвинения", коментираха още недоволните родопчани, които са предпочели да инвестират в южната ни съседка.
Хората се притесняват, че може да бъдат накарани да премахнат мобилните си сглобяемите къщи, които са по около 32 кв.м и са били основната причина за закупуването на имотите в Гърция. 
Снимката е илюстративна.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. това се очакваше. имали пари-дали. все по скъпо ще им срува

    ОтговорИзтриване
  2. На земеделска земя къщи,които отдават под наем...

    ОтговорИзтриване
  3. Кво реват не ми ясно, не може да вземаш земеделска земя и по "български" да отдаваш под наем караванки и т.н. В тази държава има закони тва не ви е България .....измекярството и лесните пари само тук ...не и при Гърците те си обичат природата , не са Бай-Ганьовци

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I