Нова врата към Беломорието за 38 млн. евро и надеждите

Рудозем е в трескаво очакване да бъде открит бленувания и желан повече от 20 години  граничен контролно-пропускателен пункт за Гърция. Градът е по-консервативен, няма кой знае какви атракции, които да привличат туристите - казина, модерни хотели . Местната власт в града работи и печели проекти за подобряване на инфраструктурни обекти. Но трябва и да е готова за промяната, която ще настъпи след отварянето на пункта. Интересен е фактът, че всички сделки с имоти са замразени в последните месеци в Рудозем. Причината е в очаквания скок на цените с недвижимо имущество след отварянето на ГКПП „Елидже". За застоя на пазара потвърди и кметът Румен Пехливанов. Той посочи, че вече се наблюдава и интерес от инвеститори за закупуване на терени в близост до пункта. За да отговори на търсенията пък, от Общината планират обособяване на индустриална зона. Поне към момента обаче, местната администрация не може да отговори на търсенето от страна на инвеститори, желаещи терени. Жителите на общината също са спрели всякакви оферти за продажба на имоти в очакване на повишаване на цените, като преполагаемият ръст ще е двоен.
Минералната вода в Рудозем е основен фактор за развитието на туризма в региона. Сондажът е успешен и вече започва постоянно водочерпене. При постоянен дебит, температура и подходящ минерален състав водата ще даде нови икономически хоризонти в родопската община, категоричен бе кметът Румен Пехливанов. Ако всичко това се случи, кметът гарантира до 4 години да бъдат разкрити минимум 400 нови работни места в сферата на туризма. Това той разкри пред абитуриенти в Рудозем на традиционната среща на ръководството на общинската администрация с бъдещите зрелостници. Нейната цел бе да се представят пред учениците бъдещите възможности в региона и да се спре с икономическата миграция, особено сред младите хора.
Според Пехливанов, с отварянето на граничния пункт с Гърция ще се разкрият десетки свободни места за митничари. В същото време ще са необходими и повече кадри в сферата на туризма и търговията.
Припомняме, че Община Рудозем обяви обществената поръчка за сондажно хидрогеоложко проучване в края на м.г. Тя бе за изпълнител на сондаж в търсене на минерални води с температура 30-35 градуса в центъра на родопския град. За финансиране на сондажа от държавния бюджет бяха осигурени 250 хил. лв. Зоната на сондажа е в центъра на Рудозем, в близост до точката на сливане на реките Чепинска и Елховска.
 
Старт на най-важния проект

Правителството на ГЕРБ и областният управител Недялко Славов направиха огромна крачка към реализацията на най-важния в региона проект за ГКПП „Рудозем – Ксанти". „Тема, която е много изтъркана и употребявана предизборно, но не от нас", посочваше на срещите си с хората Недялко Славов. По думите му, ако всичко е нормално, до втората половина на 2019 г. пунктът към Гърция ще работи. „Това значи изградени пътни връзки от българска и от гръцка страна, пунктът да е построен и отворен. Той е с разрешение за строеж от декември месец м.г. И най-важното е, че този процес е необратим", подчерта Славов. И добави, че най-съществената работа за пункта е изпълнена през последната година. „За една година проектирахме пункт от гола поляна, за която не се знаеше къде ще е самата площадка, не се знаеше къде е пресечната точка. Заедно с изключване от горския фонд – това са все процедури, които отнемат години. Няма ден, в който да не сме се занимавали с този проект", допълни Славов. Успоредно с това беше предприета по-масирана информационна кампания в гръцките средства за масова информация за популяризиране на проекта за пункта и да се активизира реализирането на проекта и от тяхна страна, тъй като сме зависими от темповете, с които строят пътищата от гръцка страна.  

22 години от първия договор

Въпросният пункт беше договорен още през 1995 г. и фиксиран в спогодба, подписана по-късно при управлението на соцправителството на Жан Виденов. И оттогава досега с темата спекулираха предизборно различни кметове, правителства и политици. Истината беше, че гърците отлагаха строителството на граничния пункт, въпреки изградения път за милиони  от българска страна, който е направен по всички трансевропейски стандарти. Истинското раздвижване и надеждите за отварянето на пункта се усетиха последната година и половина. Затова има и раздвижване на пазара на недвижими имоти в Рудозем.
ГКПП „Рудозем – Ксанти" е разположен на 40 км югоизточно от Смолян, в т.нар. Арденски дял на Средните Родопи, на седлото между вр. Добри връх от изток и вр. Бабина чука от запад. Новата пътна връзка е продължение на републиканския второкласен път ІІ-86 Средногорци - Рудозем - Гърция и е част от разширената европейска пътна мрежа TEN-T. Отреденият терен за площадката е между граничните пирамиди 47-49 на българско-гръцката граница. Пресечната гранична точка на новопроектирания път е на кота 1021 м надморска височина. На 17 август 2016 г. беше подписан основният договор между управляващия орган на Програмата за сътрудничество INTERREG V-A "Гърция – България 2014 - 2020" и Областна администрация - Смолян, водещ партньор по проекта за отваряне на граничния път Рудозем - Ксанти. Предвиденият общ бюджет е в размер на 38 235 295 евро.
Съгласно подписаната спогодба между България и Гърция през пункта ще преминават леки автомобили, автобуси и товарен трафик. Прогнозното натоварване на транспортни потоци през граничния преход е за общо 4363 превозни средства, в това число 2700 леки автомобила, 203 автобуса, 876 товарни автомобила, 574 тежкотоварни.
Техническият инвестиционен проект бе възложен през юни м.г.
Изграждането на новия граничен контролно-пропускателен пункт Рудозем - Ксанти е от ключово значение за България.
Отварянето на така необходимата нова пътна връзка с Гърция ще доведе до оживление в икономиката, ще стимулира развитието на производства и дейности, свързани с обслужване на пътникопотока, движението на капитали, товари и услуги. Очаква се и по-пълноценно усвояване на културно-туристическия потенциал на Смолянския регион с неговите възможности за развитие на планински, селски, ловен, риболовен и екотуризъм.
Целият комплекс на граничния пункт се изпълнява с метални конструкции върху стоманобетонови фундаменти, оразмерени на ІХ степен на земетръс. Проектирани са съгласно европейската система за проектиране на строителни конструкции и представляват системи от стоманени модули, предварително изготвени в заводски условия. Това дава по-голяма гаранция за качество и прецизност на изпълнението и спестява време и енергия. Следвайки идеята за единен архитектурен образ на комплекса при фасадните решения на сградите, е предвиден фасаден алуминиев панел, хоризонтален монтаж с РVС покритие в цвят.
Площадково оформление е изцяло съобразено с функциите на обекта и изискванията, свързани със специфичните за ГКПП дейности. Предвидени са автоматични бариери след всяка контролна кабина по посока на движението, както и мобилни монтажни ограничителни елементи в двата края на всеки от островните тротоари под навеса и около контролните кабини.

За час до Ксанти

През този пункт до Ксанти ще се ходи за час. Бизнесът се надява да живне още повече, което ще се отрази на туризма и като цяло на икономиката ни в региона. Надеждите на хората са свързани с отварянето му, други пък са все още скептични заради бездействието през годините от гръцка страна.
Рудозем трябва да се приготви за новото предизвикателство след отварянето на ГКПП, а дългогодишната мечта на родопчани е на път да се сбъдне. 
Николай Михайлов
На снимките: Така ще изглежда граничния пункт, снимки: ПАНАРХ
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. как 2019, нали беше лятото на 2018?

    ОтговорИзтриване
  2. това е най- продължителната лъжа..ха.ха.ха проекта"масово баламосване"..ха.ха.ха

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I