Заразата по дърветата в Родопите настъпва застрашително, като горските власти призовават собствениците на частни гори да започнат незабавно санитарна сеч и изнасянето на заразената дървесина от горските масиви. През последните дни са забелязани и нови площи със заразена дървесина. До момента на територията на Южно горско стопанство са регистрирани общо 150 800 кубика заразени дървета от различни видове корояди и гъбични инфекции, като те са разположени на общо на 2 589 хектара, информира директорът на горското предприятие инж. Ботьо Арабаджиев.
„Ние вече сме започнали добиването на заразената дървесина и ако се движим с тези темпове, ще можем да я усвоим до средата на идната година. Проблемът е сериозен и собствениците на частните горски масиви също трябва незабавно да стартират със санитарната сеч", коментира инж. Арабаджиев.
Заради проблема, съветът на лесничеите е възможно в най-кратки срокове да се извършва самата сеч и извозването на заразената дървесина извън гората.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Няма спасение вече

    ОтговорИзтриване
  2. За разпространението на корояда в България пряка отговорност носи Тома Белев. През 2001г Белев и прилежащи към него зелени организации оказаха натиск върху държавата и оставиха във Витоша 620 декара иглолистни дървета повалени от преминалия през “Бистришко бранище” смерч. Ако падналите стволове бяха извозени корояда нямаше да се разпространи, а сега вече е достигнал и до Родопите.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I