Водата в четири села в община Смолян е негодна за пиене. Във водните проби, взети от инспектори на Регионалната здравна инспекция в населените места Ряка, Градът, Тикале и Тънкото са открити колиформи. Това става ясно от изнесените резултати от Здравната инспекция. Специалистите са категорични, че пробите не отговарят по микробиологични показатели (колиформи) и съответно на Наредба № 9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели. Идентични са пробите, взети и от крайпътни чешми в района на Борино. Там са тествани четири обществени местни водоизточници, които отново са показали наличието на колиформи.
Инспектори на РЗИ – Смолян са уведомили първо по телефона, а после и с предписание кмета и кметския наместник на въпросните села с указания и срок за оповестяване на населението и предприемане на мерки – профилактика на съответния водоизточник чрез изпускане, изчистване и дезинфекция на обекта. След изтичане на срока се вземат повторни проби. До установяване на добри резултати, водата не се използва за пиене, а само за битови нужди, категорични са от Здравната инспекция.
„Процедурата е извършена веднага след установеното наличие на колиформи в питейните води в Река, Градът, Тикале, Тънкото. Кметовете докладваха за извършена дезинфекция и предстои вземането на повторни контролни проби. Профилактика е извършена и на крайпътните чешми в Борино. Там указателни табели предупреждават, че водата не е годна за пиене. Вземането на контролни проби е планирано за следващата седмица", коментира директорът на РЗИ – Смолян д-р Мими Кубатева.
Тя е категорична, че във въпростните  случаи водата не е опасна, защото са установени незначителни количества колиформи.
„Същите микроорганизми са условно патогенни. Те само при определени условия могат да причинят здравословни проблеми, най-често чревни - при висока концентрация, повишена чувствителност и намалена имунна защита. Досега в РЗИ – Смолян не са регистрирани случаи на чревни инфекции сред хора от населените места, в които е констатирано наличие на колиформи в питейната вода", добави още д-р Кубатева.
Според Здравната инспекция, замърсяване на питейната вода може да има при непочистени водни съоръжения, необеззаразяване на водата или обилни валежи.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I