Президентът на България Румен Радев е разговарял с гръцкия си колега Прокопис Павлопулос за по-бързото реализиране на ГКПП "Рудозем-Ксанти", за да може още повече да се отворят възможностите за комуникация между двете държави и за туризъм, и за бизнес, и свободно пътуване.
Очаква се новият международен път да започне да функционира от средата на 2019 година.
„България и Гърция са свързани от стратегическо партньорство както в двустранен план, така и в рамките на Европейския съюз и НАТО. Двете държави могат да бъдат пример за добросъседски отношения на Балканите, изградени върху общите европейски ценности“. Това заяви държавният глава Румен Радев, който е на държавно посещение в Република Гърция по
покана на гръцкия си колега Прокопис Павлопулос. Това е първата визита на Румен Радев в Югоизточна Европа след встъпването му в длъжност като държавен глава.
Двустранният стокообмен между България и Гърция достига 3 млрд. евро през 2016 г. и двете държави ще продължат да насърчават контактите между бизнеса, подчерта президентът Радев. „Развитието на енергийните и транспортни връзки е от съществено значение за увеличаване на стокообмена и туризма“, посочи още българският държавен глава и призова за доизграждане на инфраструктурата на съществуващите гранични-контролно пропускателни пунктове и за строежа на нови. През миналата година страната ни е била посетена от 1 100 000 гръцки граждани, а 1 200 000 българи са избрали да почиват в Гърция.
„Това са реални показатели за добрите отношения между двете държави. Милиони граждани на двете страни свободно пътуват, почиват, работят и се обучават на територията на съседа“, подчерта българският президент
Въпросният пункт беше договорен още през 1995 г. и фиксиран  в спогодба, подписана по-късно при управлението на соцправителството на Жан Виденов. И оттогава досега с темата спекулираха предизборно различни кметове, правителства и политици. Истината беше, че гърците отлагаха строителството на граничния пункт, въпреки изградения път за милиони  от българска страна, който е направен по всички трансевропейски стандарти. Истинското раздвижване и надеждите за отварянето на пункта се усетиха последната година и половина. Затова има и раздвижване на пазара на недвижими имоти в Рудозем.
ГКПП „Рудозем – Ксанти" е разположен на 40 км югоизточно от Смолян, в т.нар. Арденски дял на Средните Родопи, на седлото между вр. Добри връх от изток и вр. Бабина чука от запад. Новата пътна връзка е продължение на републиканския второкласен път ІІ-86 Средногорци - Рудозем - Гърция и е част от разширената европейска пътна мрежа TEN-T. Отреденият терен за площадката е между граничните пирамиди 47-49 на българско-гръцката граница. Пресечната гранична точка на новопроектирания път е на кота 1021 м надморска височина. На 17 август 2016 г. беше подписан основният договор между управляващия орган на Програмата за сътрудничество INTERREG V-A "Гърция – България 2014 - 2020" и Областна администрация - Смолян, водещ партньор по проекта за отваряне на граничния път Рудозем - Ксанти. Предвиденият общ бюджет е в размер на 38 235 295 евро.
Съгласно подписаната спогодба между България и Гърция през  пункта ще преминават леки автомобили, автобуси и товарен трафик. Прогнозното натоварване на транспортни потоци през граничния преход е за общо 4363 превозни средства, в това число 2700 леки автомобила, 203 автобуса, 876 товарни автомобила, 574 тежкотоварни.
Техническият инвестиционен проект бе възложен през юни м.г.
Изграждането на новия граничен контролно-пропускателен пункт Рудозем - Ксанти е от ключово значение за България.
Отварянето на така необходимата нова пътна връзка с Гърция ще доведе до оживление в икономиката, ще стимулира развитието на производства и дейности, свързани с обслужване на пътникопотока, движението на капитали, товари и услуги. Очаква се и по-пълноценно усвояване на културно-туристическия потенциал на Смолянския регион с неговите възможности за развитие на планински, селски, ловен, риболовен и екотуризъм.
Целият комплекс на граничния пункт се изпълнява с метални конструкции върху стоманобетонови фундаменти, оразмерени на ІХ степен на земетръс. Проектирани са съгласно европейската система за проектиране на строителни конструкции и представляват системи от стоманени модули, предварително изготвени в заводски условия. Това дава по-голяма гаранция за качество и прецизност на изпълнението и спестява време и енергия. Следвайки идеята за единен архитектурен образ на комплекса при фасадните решения на сградите, е предвиден фасаден алуминиев панел, хоризонтален монтаж с РVС покритие в цвят.
Площадково оформление е изцяло съобразено с функциите на обекта и изискванията, свързани със специфичните за ГКПП дейности. Предвидени са автоматични бариери след всяка контролна кабина по посока на движението, както и мобилни монтажни ограничителни елементи в двата края на всеки от островните тротоари под навеса и около контролните кабини.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I