В Смолян се проведе мащабно занятие на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението", чиято цел бе да се тестват силите за реагиране на единната спасителна система–Пожарна, Полиция, Бърза помощ и БЧК. Постигната бе тренировка на всички екипи за бързо и адекватно реагиране при бедствени ситуации и тежки инциденти на пътя. Практически бе отработена организацията между институциите, проиграна бе и дейността на общинския кризисен щаб. Оценката на старши комисар Красимир Шотаров – началник отдел „Оперативни дейности" в ГД ПБЗН за реакцията на пожарникарите от РД ПБЗН – Смолян в трите ситуации бе положителна.
Всичко започна с позвъняване на Център112 за възникнало ПТП с няколко автомобила в тунел, пожар в единия от тях и пострадали. Шест противопожарни и спасителни автомобила незабавно пристигнаха на място, със специална екипировка, с ръководител на акцията, който следеше за правилното изпълнение на задачата. Огнеборците действаха екипно, бързо и адекватно на ситуацията. Полицейските служители по контрол на пътищата затвориха движението и в двете посоки на тунела, въведоха временна организация на движението за безопасност на всички участници в движението на посочения участък. Медицинските екипи оказа бърза помощ на пострадалите от верижната катастрофа. Районът бе обезопасен, пожарът в един от катастрофиралите автомобили бе локализиран, а с помощта на хидравлични, разпъващи и режещи инструменти бе изваден един от пострадалите в обърнатия по таван автомобил в тунела.            Следващата ситуация бе на другия край на тунела, където имаше товарен автомобил, пълен с варели, съдържащи непознато вещество, които бяха паднали от каросерията на камиона при сблъсък с друг автомобил. Последваха действия на служители, които измерваха стойностите на опасни в атмосферата вещества. След като бе уточнен произхода на разлятото вещество, пристигна противопожарен екип, който потуши пламъците. При последното занятие бе разиграно преливане на коритото на реката, близо до мост и до склад на строителни материали. Бързата намеса на екипите и изграждането на дига, помогна за овладяване на наводнението, а евакуиране на живеещите в близост до реката не се стигна.
            
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I