Студеното начало на лятото накара родопчани да търсят слънцето по морските курорти, но не нашите, а гръцките. За сериозна почивка по родното ни Черноморие е рано да се мисли още, защото хората предпочитат да го посещават по средата на юли и август. Смолянчани използват пълноценно уикендите обаче, за да отмарят на Бяло море. Те посещават добилите популярност плажове в Миродато, Керамоти и Авдира.  Най-предпочитаният плаж в при съседите си остава именно Миродато. Той е само на 140 км от центъра на Смолян, което ще рече около 60 лв. за гориво в двете посоки за пълен с хора автомобил. Другото удобство е, че всеки уикенд нашенци могат да отскачат до плажа през деня, а вечерта да се прибират в Смолян или да останат да нощуват в Златоград. Няма разходи за чадъри и шезлонг, които на места у нас достигат до 40 лв. Най-евтино е кафето-2,50 евро, фрапето, което е най-предпочитано в жегите, започва от 3 евро, бирите вървят на цени от 4 до 6 евро за 330 мл. Безалкохолните напитки и студените чайове струват 3.50 евро. Задължително получавате и бонус - студена минерална вода към кафето и фрапето, както и чипс за бирата, коментират смолянчани.

Уикенд на плажа

„Излиза ни много евтино до Миродато. През седмица се качваме на колата и през Златоград отиваме там. Взимаме по едно фрапе, а храна си носим и така цял ден на плажа, после се прибираме в Смолян. Откакто откриха пункта през Златоград не ходим на нашето Черноморие. Много е скъпо и не можем да си го позволим", коментира Василка.      
Освен с невероятна чистота, плажовете на съседите са по-привлекателни и с ниските си цени, споделят смолянчани. Хората отбелязват, че ползването на шезлонг и чадър за деня е безплатно, ако някой от компанията направи поръчка на бара, стопанисващ плажа. Явно и този факт привлича родопчани да посещават гръцките курорти. Тези, които искат да похапнат гръцка кухня трябва да приготвят около 10-15 евро.  На традиционно заведение на плажа за тези пари ще може да опитате гръцка салата, супа от риба, порция риба или рибни деликатеси. Бонус от собствениците на заведения е  водата, царевичен хляб и десерт. Обикновено от един обяд се възползват двама души.
Има семейства и приятели, които наемат бунгала, етаж от къща и намаляват разходите. В хладилни чанти хората носят храна и напитки.
Оказва се, че родопчани са най-масовите туристи по плажовете между Керамоти и Александруполис.

40 евро за стая на брега на морето

Смолянчанката Недялка работи от дълги години в Германия. По това време си идва в родния град и със съпруга й са посетили Халкидики. „Четири дни престой ни излезе към 900 лв. Цената на двойна стая на брега на морето е 40 евро. Стаите са оборудвани с кухня и хладилник. Поглезихме се като похапнахме морски деликатеси, но ми направи впечатления, че гръцката салата е 4,50 евро",  коментира смолянчанката.
„Нашата компания е от петима души. По това време всяка година посещаваме Керамоти, докато още жегите не са започнали. На метри от плажа наемаме от няколко години апартамент за петима с климатик и кухненски бокс. Предлага се срещу 15 евро на човек за ден. Изключително изгодно. Носим си бира, ракия, кебапчета, пържоли, зеленчуци и си изкарваме перфектно", споделя Стойчо.
„Всеки уикенд на най-популярните плажове - Миродато и Керамоти се чува българска реч. Задължително ще видиш и някой познат. В Смолян не можем да се видим, но на Миродато ще се срещнем", шеговито споделя Анелия, която също предпочита гръцкия курорт.

Смолянчани коментират, че нашето Черноморие е само за богати хора.

Освен това на места бетонът е в морето, искат 20 лв. за чадър и два пластмасови ръбещи шезлонга. Много често получаваш и хранителни натравяния от некачествена храна и фалшив алкохол, които скапват почивката, която си чакал цяла година.   
Все пак има и родопчани, които предпочитат родните дестинации - Созопол, Царево, Несебър, Китен и по-малко Слънчев бряг и Варна.
Пред предимствата на Бяло море, за родопчани почивката по родното Черноморие остава на заден план. Някои пък предпочитат лятната си ваканция да прекарат в турове в планината. „Към 100 лв. излиза за седмица в Стара планина. В цената се включва планински водач, нощувки и храна по хижите по време на тура. Сега обмисляме да направим  подобен тур на горски сървайвър в Пирин", споделя Анелия. 
След отварянето на граничните пунктове Златоград" и Маказа", Гърция стана все по-привлекателна дестинация за родопчанина. Поради липса на достатъчно средства,  хората са измислили различни варианти и за ден, и за два да се порадват и да разпуснат край морето. Други предпочитат планината, а по-малко са тези, които отиват край родните ни курорти.
Обяснимо е, лятната почивка стана отдавна лукс, който не всеки може да си го позволи.
Николай Михайлов
24smolian.com 
Снимки: 24smolian.com




Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Много ясно,В Гърция е много по добре от нашите скъпи и мръсни плажове там са чисти а и цените неса толкова скъпи почти колкото нашите много по добре на почивка в Гърция от колкото в България излиза еднакво поне щеси на Гръцка земя :)

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I