Сериозна акция по охрана на естествените находища на мурсалски чай в Смолянско е стартирала през последните дни. Това се е наложило, тъй като в местните лесничейства  са постъпили данни за опити да се бере чаят на лунна светлина. Горски служители извършват засилени проверки, дори и през нощта, в зоните на естествените находища, за да се следи за нарушители на забраната.
Беритбата на мурсалски чай от природните находища е забранена, а за нелегалните берачи са предвидени глоби от 100 до 3 000 лв. Лековитата билка все още не е цъфнала и всички посегателства върху находищата само унищожават чая, предупреждават от стопанството. Във всички населени места в района са отпечатани обяви за забраната. Проверките продължават през юли, когато е цъфтежът на ароматното защитено растение.
Стопани от Триград отглеждат от години десетки декари с култивиран мурсалски чай.  Те продават безпроблемно продукцията си на пазара, след като им се издаде сертификат за произхода на билката. Плантациите на Любен Ушев вече са около 20 декара, а пакетираният чай се пласира на българския пазар и в чужбина. Поръчка за доставка на мурсалски чай е получена тази година и от Швейцария. Безуспешни останали опитите на  бизнесмен от Москва да изкупува по-големи количества от  целебната билка,  сделката отпаднала  заради руското ембарго, обяснява Любен Ушев.
За съжаление, част от находищата на мурсалски чай край Триград са засегнати от падналата се през последните дни градушка в региона. 

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I