Популацията на защитеното растение е стабилна, установи проверката на РИОСВ – Смолян  на най-голямото естествено находище на Родопски крем в Родопите. То се намира в защитената местност „Ливадите" край село Сивино.
Родопският крем се среща на още няколко места в Родопите-в Куцинско блато край с.Проглед , в резервата „Сосковчето" край  Смолян и в района на Рудозем – местността „Циганско градище", както и край село Стойките.
Видът е със статут „критично застрашен" и е включен  в Червената книга на България. Рядкото растение е балкански ендемит, който се среща се само в Родопите – на територията на Южна България и Северна Гърция.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I