Инициативен комитет „Да защитим водата на Девин" стартира подписка против увеличаване на цената на питейната вода в общината. От 1 май, скокът е от малко над 90 ст. на 1,62 лв. за кубик, което отключи недоволството на жителите. „Не сме съгласни с тази цена, която е одобрена от Комисията за енергийно и водно регулиране, тъй като водата до нашите домове достига по гравитачен път, няма помпи или пречиствателни станции, които да налагат подобно повишение на цената", коментира Диана Чаушева, която е общински съветник и член на инициативния комитет.
Жителите на Девин не били съгласни и с начина на новото ценообразуване, а освен това разбрали от медиите, че имало няколко протокола и за това не са наясно кой е с вярното съдържание. Те не са съгласни и с плановете на дружеството, след няколко години, цената на водата да достигне 2,60 лв. за кубик. „Желанието ни е да се спре вдигането на цената, както и Община Девин да напусне ВиК асоциацията, като се обособи общинско дружество", добави Чаушева. Вече има издадено разрешение от местната администрация относно местата, където да бъде събирана подписката и тя вече стартира. Хората ще могат да подкрепят инициативата на три места в Девин – пред сградата на пощата, на пазара, както и пред старата полиция. Освен това ще има обособени места във всички кметства на територията на общината, както и в квартал Настан. Подписката ще бъде адресирана до Общински съвет Девин, който евентуално да вземе решение за излизане на общината от сегашното водно дружество и да премине към създаване на ново, до Комисията за енергийно и водно регулиране и др. „Недоволството у хората е голямо и създаването на този инициативен комитет бе по тяхно желание, като аз се съобразих с тях и станах негов член", добави Чаушева. Според ръководството на ВиК – Смолян, за подобна подписка на този етап те не са чували, а новата цена на водата е съгласно допълнителните разпоредби на Закона за регулиране на ВиК услугите. „Повишаването на цената на водата в Девин стана вследствие на Закона за регулиране на ВиК услугите в България, който казва че от 2017 г. в една област трябва да има единна цена на водата. И затова в Смолян цената пада, а в Девин се покачва. Това е истината, това не е самоцелно повишаване. Освен това, цените на водата са обявени още преди нова година съответно с новия бизнес-план, така че ако е имало някакви претенции е би трябвало тогава да бъдат посочени", коментира директорът на ВиК – Смолян инж. Мариян Николов. От водното дружество уточниха, че повишаване на водата има на всички места в областта, където тя е по гравитачен път, а намаление, там където водата достига до потребителите с помпи.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I